Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Žádost o informace k ČJ

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje obdrželo dne 23.11.2023 žádost od žaddatele o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“) v následujícím znění: 
 
„Bylo by možné, popř. jestli ano, jakým způsobem zjistit, kdo vykonával dozor nad jeho postupem ke 300 či více věcem, provést nějakou statistiku, či kontrolu uvedených spisových dokumentací, jestli postupoval v souladu se zákony, odborně, svědomitě, pečlivě nebo lze dohledat, např. v kolika řízeních zfalšoval úřední záznamy, upravil důkazní situaci, mařil úkony ve prospěch či neprospěch osob, jaké trestné činy připravoval, došlo k jejich dokonání, pro koho a v čí prospěch je připravoval ?"
 
(dále jen „žádost“)
 
Policie České republiky jako povinný subjekt podle ustanovení § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sděluje k výše uvedenému následující:
 
Dle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Povinný subjekt posoudil Vaši žádost a dospěl k závěru, že tato směřuje k vyjádření názoru povinného subjektu, zda by bylo možné provést určité úkony. Podle § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. se informací ve smyslu uvedeného zákona rozumí obsah zaznamenaný na jakémkoliv nosiči. V daném případě názor zaujat nebyl, předmětná informace zaznamenána nebyla a žádost tak směřuje k poskytnutí neexistující informace, přičemž povinný subjekt není povinen v souladu s ustanovením § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. takovou informaci vytvářet.  
 
Smyslem zákona č. 106/1999 Sb.  je informace poskytovat, nikoliv informace vytvářet (viz § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb.). Právo na přístup k informacím ve svém účelu neslouží jako specifická forma vytváření statistik či provádění kontrol spisových dokumentací a přezkoumávání postupu policejního orgánu. 

Zpracoval: Mgr. Jaromír Zachař

vytisknout  e-mailem