Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace

Žadatel zažádal o poskytnutí kopií dokumentů pro vydání stanoviska k umístění dopravní značky. 

Žadatel podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím (dále jen „InfZ“), ve které žádá o kopie dokumentů pro vydání stanoviska k umístění dopravní značky, cituji:

„Dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím žádám o zaslání všech dokumentů, včetně zadávací dokumentace pro vydání stanoviska k umístění značky „zákaz vjezdu“ na ulici …“

Povinný subjekt po posouzení žádosti poskytl následující odpověď:

V příloze poskytujeme požadované dokumenty pro vydání stanoviska k Místní úpravě provozu na pozemní komunikaci v katastrálním území … ze dne …, včetně tohoto stanoviska, evidovaného pod č. j.: …, které vydal dopravní inspektorát … krajského ředitelství.

V rámci posouzení návrhu místní úpravy provozu spočívající v umístění svislé dopravní značky číslo B1 – „Zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech“ byla pro povinný subjekt rozhodující skutečnost, že dotčenou pozemní komunikací je místní komunikace IV. třídy – chodník, jehož užívání podléhá režimu uvedenému v § 53 odst. 2 zákona č. číslo 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu).

Toto řízení je zcela odlišné od řízení vedeného silničním správním úřadem ve smyslu § 10 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, týkajícího se problematiky připojení sousední nemovitosti k pozemní komunikaci. Stejně tak je odlišné od případného správního řízení vedeného silničním správním úřadem dle § 16 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, kdy je dopravní obsluha nemovitosti řešena v rámci výstavby nové komunikace připojující danou nemovitost. O takováto řízení, v nichž by Policie ČR vystupovala jakožto dotčený orgán, se však v tomto případě nejednalo.

Je nutné zdůraznit, že Policie ČR ve všech případech vystupuje jako tzv. dotčený (správní) orgán (nikoliv iniciátor či navrhovatel), vyjadřující se k předloženým návrhům v rámci specifických (správních) řízení vedených dle příslušných právních předpisů a vyjadřuje se tedy pouze k předmětu řízení, k němuž byl osloven.

vytisknout  e-mailem