Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace

Žadatel zažádal o informace k nehodovosti na ulici Třebovické v Ostravě Třebovicích. 

Žadatel podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím (dále jen „InfZ“), ve které žádá o informace ke konkrétnímu spisu, cituji:
„Dobrý deň,
v zmysle zákona č.106/1999 Sb. o slobodnom prístupe k informáciám Vás zdvorilo žiadam o informáciu k úsekovému meraniu rýchlosti v mestkom obvode Ostrava-Třebovice :
- ako sa znížila nehodovosť po zavedení úsekového merania rýchlosti na ulici Třebovická v tomto mestskom obvode ( neviem ako to  určujete, či v %, alebo v počte zranených, mrtvych alebo podobne-před zavedením úsekového merania rýchl., a po zavedení ??)“

Povinný subjekt žádost posoudil a žadatele podle § 14 odst. 5 písm. b) zákona č. 106/1999 Sb. vyzval k upřesnění, neboť ze žádosti nebylo zřejmé, jaká informace konkrétně je požadována.

Dne .... obdrželo krajské ředitelství osobním podáním upřesnění žádosti, ve znění, cituji:
„Dobrý deň,
upresňujem svoju žiadosť zo dňa ... a myslím tým celú ulicu Třebovická podla priloženého plánku. Jedná sa o roky 2015, 2016 a 2017.“

Zároveň žadatel ke svému upřesnění přiložil dokument s barevným vyznačením ulice Třebovické.

Povinný subjekt žádost posoudil a po zjištění, k jaké věci se Vaše žádost vztahuje, konstatoval, že lze poskytnout následující informace.

Na ulici Třebovické v Ostravě Třebovicích krajské ředitelství eviduje za uvedené období celkem 6 dopravních nehod, které byly Policii České republiky hlášeny. V roce 2015 evidujeme na uvedeném úseku dvě dopravní nehody, za rok 2016 jsou evidovány tři dopravní nehody a v roce 2017 jedna dopravní nehoda. Měření úsekové rychlosti začalo 1. srpna 2016, po tomto datu byly na ulici Třebovické hlášeny tři dopravní nehody. Z počtu dopravních nehod, které krajské ředitelství eviduje (viz následující odstavec) lze konstatovat, že za jednotlivé Vámi požadované roky nedošlo ke snížení ani zvýšení dopravní nehodovosti.

Dále je nutno uvést, že pojem „dopravní nehoda“ je definován v ustanovení § 47 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 361/2000 Sb.“). Pokud se nejedná o naplnění podmínek uvedených v § 47 odst. 4, odst. 5 zákona č. 361/2000 Sb., nemusí účastníci dopravních nehod tyto ohlásit policistovi. Z tohoto důvodu tedy Policie České republiky nedisponuje údaji o všech dopravních nehodách, které se staly v uvedeném úseku ulice Třebovické v Ostravě Třebovicích za roky 2015, 2016 a 2017.

vytisknout  e-mailem