Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace

Žadatel zažádal o informace ke konkrétnímu spisu. 

Žadatel podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím (dále jen „InfZ“), ve které žádá o informace ke konkrétnímu spisu, cituji:

 „Vážení,
k Vám … zaslanému oznámení o podezření ze spáchání trestných činů mi došlo vyrozumění o uložení věci zn. …, be kterém je také:
a) poučení, že u trestných činů, jejichž objektem je veřejný zájem (?) oznamovatel nemá právo nahlížet do spisu. Vzhledem k tomu, že jste žádný trestný čin nezjistili, mám to za nadbytečné.
b) dle § 11 podstavce (6) zákona č.106/1999 Sb (dál Zákon) prý nemám právo na informaci ani ze spisů, v nichž nebylo zahájeno trestní řízení. Informace obsažené na listech spisu mne však nezajímají.
Proto v rámci práva na informace dle Zákona žádám:
1) z obalu spisu sdělit, jaké písemnosti (výzva, sdělení, žádost) kým kdy zpracovaná a kterému subjektu zaslané jsou postupně na číslech 1 až 6 ve spisu zařazené , a
2) jak označené a znějící ustanovení kterého zákona pojednává o trestných činech, jejichž objektem je veřejný zájem, jak jste napsali.“

Povinný subjekt po posouzení žádosti uvádí k jednotlivým bodům - dotazům následující:

Ad1) Pod pořadovými čísly jednacího protokolu 1 až 6 v č. j. … jsou evidovány tyto dokumenty:
1. Oznámení ze dne … podané …. Adresát: ….
2. Žádost … na doložení podkladů, zpracoval … dne …. Adresát: …..
3. Vyrozumění … o přidělení čísla jednacího k podanému oznámení, zpracoval … dne …. Adresát: ….
4. Žádost oznamovatele … (nahlížení do spisu) ze dne …. Adresát: ….
5. Sdělení …, ze dne …, podepsáno …. Adresát: ….
6. Návrh … na administrativní uložení věci, zpracoval … dne ….

Ad2) Objekt jako obligatorní prvek trestného činu se dá obecně definovat jako určitý právem chráněný (veřejný) zájem, který je předmětem ochrany trestního práva hmotného. Je tedy nutným znakem každé skutkové podstaty trestného činu uvedeného v trestním zákoníku. V některých případech trestných činů, kde nelze přímo definovat „individuálního“ poškozeného, jehož osoba nebo věc v jeho majetku byla konkrétním předmětem útoku, hovoříme o výlučném porušení veřejného zájmu. V takovýchto případech tedy neexistuje fyzická nebo právnická osoba, jíž by svědčila práva vyplývající z § 43  a násl. trestního řádu, zejména právo nahlížet do spisů. Ve vyrozumění Vám adresovaném pod č. j. …. bylo jinými slovy uvedeno, že se právě jednalo o podezření ze spáchání trestných činů, u nichž byl právě jediným předmětem ochrany onen veřejný zájem (bez existence osoby, která by byla v postavení poškozeného).

vytisknout  e-mailem