Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zadlužený kominík začal své klienty podvádět

SEMILSKO - Majitelé domů se opravy komínu nedočkali. 

Policisté v Lomnici nad Popelkou a  v Jilemnici přijali letos dohromady čtyři trestní oznámení na 39letého živnostníka ze Semilska, který své zákazníky připravil o 40 000 korun. Podezřelý nabízel kominické práce a zmíněné peníze získával od důvěřivých lidí jako zálohy na nejrůznější opravy, které v některých případech ani nepotřebovali. Když mu chyběly finance, tak zákazníkovi namluvil, že je komín ve špatném stavu a bude zapotřebí provést jeho opravu. Hned na to si řekl o zálohu.

Přitom těžil z toho, že se se svými zákazníky většinou znal více let, a tak nikoho z nich nenapadlo, že s nimi začíná jednat nepoctivě . V obci Pševec letos v červnu vybral například od jedné rodiny zálohu na vyvložkování komínu ve výši 13 000 korun, ale nic pro ně neudělal. Když se mu lidé začali připomínat sms zprávami nebo voláním, tak se zpočátku vymlouval na kdeco, ale později s nimi komunikovat přestal. Podobně připravil  zákazníky z Mimoňska o 3000 korun, ze Semilska o 7 000 korun a ze Žďáru u Kumburku o 17 000 korun.

To ale není všechno. Nepoctivý kominík byl za dřívější zpronevěru peněz svých klientů v březnu letošního roku pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 18 měsíců se zkušební dobou na 4 roky. Potrestán byl za to, že v letech 2015 až 2017 od 7 majitelů nemovitostí vybral zálohy na vyvložkování komínu v celkové výši 194 000 korun, které neprovedl a získané peníze použil na uhrazení svých dluhů z podnikání. Do policejního protokolu doslova uvedl, že : "vytloukal klín klínem". Vzhledem k tomu, že ani po jeho podmíněném odsouzení s okrádáním zákazníků nepřestal, proměnil mu soudce podmíněný trest za nepodmíněný. Do věznice nastoupil letos v srpnu. Ovšem  nyní na policii přicházejí další oznámení o neplnění jeho zakázek, takže je velmi pravděpodobné, že se jeho pobyt ve věznici ještě protáhne.

Případy, které lidé nově hlásí, jsme již kvalifikovali jako podvody, poněvadž kominík dobře věděl, že za vybrané zálohy nenakoupí žádný materiál a ani tudíž neprovede slíbené opravy. Kromě toho mu v červnu 2017 zanikla živnost a  na nabízení těchto služeb už neměl žádné oprávnění.

Podvedení zákazníci by se vzhledem k nastalým okolnostem měli poohlédnout po jiném kominíkovi, protože 39letý muž ze Semilska svým závazkům jen tak  nedostojí.

19. 10. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem