Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zadávací řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu „Kombinéza, blůza, a kalhoty speciál – nákup vzorků

Žadatel se domáhal poskytnutí informací, jejichž specifikace je obsahem přílohy: 

Policie České republiky předmětnou žádost posoudila a poskytla žadateli následující informace:

K bodu I. žádosti Policie České republiky uvádí:

Zadavatel odmítá skutečnosti uvedené v bodě I. včetně tvrzení zadavatele, že v době přípravy zadávacích podmínek měl k dispozici

(a) konkrétní vzorek kombinézy, blůzy a kalhot, jejichž vzorky údajně poptává, ale i

(b) detailní technickou specifikaci konkrétního vzorku kombinézy, blůzy a kalhot, jejichžvzorky údajně ve veřejné zakázce poptává.

V odpovědích vychází Policie České republiky ze skutečnosti, že pro vyhlášení předmětné veřejné zakázky malého rozsahu nejsou u zadavatele k dispozici žádné vzorky tohoto produktu. Právě proto, aby byly pro potřeby případné další veřejné zakázky tyto vzorky posouzeny, je veřejná zakázka realizována. Řádné posouzení, hodnocení, výběr a využití pro případnou další veřejnou zakázku jsou cílem nákupu vzorků.

Zadavatel využil pro veřejnou zakázku malého rozsahu technickou specifikaci předloženou odborem správy majetku Policejního prezídia České republiky a to takovou, která byla v původní verzi využita již při vyhlášení veřejné zakázky v roce 2015, která nebyla realizována. Technická specifikace byla modifikována dle posledních poznatků a potřeb zadavatele. Vzhledem ke zveřejnění zadání v rámci předmětné zakázky je obsah technické specifikace a požadavky na výrobek v ní kladené uchazečům znám již více jak dva roky.

Dále k jednotlivým dotazům Policie České republiky uvádí:

DOTAZ č. 1

Vzhledem k tomu, že vyhlášená soutěž nebyla realizována, jak je zmíněno výše, ve vyjádření k bodu I, není v současné době konkrétní výrobce těchto výstrojních součástek pro Policii České republiky.

DOTAZ č. 2

Technická specifikace vznikla v souladu s organizačním řádem Policie České republiky jako produkt odborného pracoviště Policejního prezidia České republiky. V době vypracovávání základní verze technické specifikace k soutěži v roce 2015 proběhly konzultace s jinými subjekty využívajícími obdobné výstrojní součástky, např. armádou ČR nebo Ministerstvem obrany ČR. Požadavky byly rovněž konzultovány se zástupci útvarů Policie České republiky, pro které je tento výrobek určen a jejich metodickým řídícím pracovištěm. Relevantní technická specifikace je u předmětné veřejné zakázky zveřejněna v dokumentech, které jsou na profilu zadavatele v E-ZAKu (http://ezak.cz).

DOTAZ č. 3

Jak je uvedeno v textu výše, ve vyjádření k bodu I., nedošlo k žádnému vyhodnocení, ani k výběru těchto výstrojních součástek jako nejvhodnějšího produktu. S ohledem na nutnost řádného vyhodnocení nabízeného provedení výrobku jednotlivými uchazeči, je postupováno nejprve cestou pořízení vzorků, které budou po výběru, v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, sloužit jako podklad pro realizaci případné veřejné zakázky.

DOTAZ č. 4

Z výše uvedeného vyplývá, že informace potřebné k vypracování technické specifikace byly získávány v průběhu několika let. Obsah požadavků vymezených technickou specifikací je uchazečům, kteří se o příslušnou zakázku zajímají, znám už více než dva roky. Technické specifikace vypracovává odborné pracoviště Policejního prezidia České republiky, které disponuje pracovníky s příslušnou kvalifikací a praxí. Samozřejmostí je využití poznatků státního zkušebnictví a poznatků jiných státních orgánů, řešících obdobnou problematiku.

DOTAZ č. 5

Vzhledem k nerealizované veřejné zakázce, opět zdůrazňujeme, že k žádnému vyhodnocení a předložení vzorků v zakázce realizované Policejním prezidiem České republiky nedošlo. Stanovení rozsahu požadavků kladených na předmět zakázky, užitné vlastnosti, životnost, zkoušení, ověřování apod., je výlučně záležitostí zadavatele a vychází přísně ze zdůvodněných a opodstatněných požadavků koncových uživatelů a jejich řídících metodických pracovišť. Při splnění základních požadavků vymezených v zadávací dokumentaci se může soutěže zúčastnit jakýkoliv uchazeč.

DOTAZ č. 6

Zadavatel dle předpokládané hodnoty veřejné zakázky neměl žádnou povinnost projednat postup s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Navíc není vyžadován žádný konkrétní výrobce, ale libovolný uchazeč, který nabídne produkt, který splní požadavky a užitné vlastnosti vymezené zadávací dokumentací.

DOTAZ č. 7

Jak již bylo několikrát zmiňované, veřejná zakázka nebyla do této doby realizována, z čehož plyne, že zatím nedošlo k žádným dodávkám, ani vyhodnocování vlastností. Účel nyní realizované veřejné zakázky malého rozsahu je odůvodněn výše.

        DOTAZ č. 8

Původně oslovení uchazeči vzešli z nerealizované veřejné zakázky v roce 2015. Stejný rozsah uchazečů projevil o zakázku zájem v roce 2017 (na rozdíl od firmy 4M Systems, s.r.o., která se ani o předcházející soutěž nezajímala). Veřejná zakázka byla rovněž zveřejněna na profilu zadavatele a nabídku tedy mohl podat kdokoliv.

        DOTAZ č. 9

Odpověď uvedena v odpovědi č. 2.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 3. 5. 2017

vytisknout  e-mailem