Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Záchranná ulička

KRAJ: Složky IZS spolupracují i s Jihomoravským krajem. 

Všechny složky integrovaného záchranného systému se při tvorbě kolon na dálnicích dostávají jen obtížně k místu události. Tzv. průjezdní prostor mezi sebou řidiči většinou nevytváří automaticky, problém řeší až v době, kdy k místu události spěchají hasiči, záchranáři či policisté. Nejzásadnější chybou je právě pozdní vytváření průjezdního prostoru a vzápětí jeho uzavření bezprostředně po projetí prvního vozidla IZS.

Cílem našeho snažení je preventivně působit na řidiče, kteří neznalostí zákona riskují život zraněných, materiální škody na majetku či životním prostředí a v neposlední řadě pak zdržují sami sebe.

Ve spolupráci s Jihomoravským krajem a složkami IZS jsme vyrobili 200 tisíc letáků, které řidičům napoví, jak mají takový prostor vytvořit. Distribuovat je budeme při preventivních akcích, silničních kontrolách, k dispozici jsou na benzinkách a dalších místech. Spolupracujeme i s Centrem dopravního výzkumu a sdružením automobilových dopravců ČESMAD Bohemia.

V místech se dvěma a více jízdními pruhy je plánována změna a sjednocení legislativy s okolními zeměmi.

Nová legislativa

Není-li dálnice nebo silnice pro motorová vozidla s nejméně dvěma jízdními pruhy volně průjezdná z důvodu kolony stojících nebo pomalu jedoucích vozidel, jsou řidiči vozidel povinni vytvořit mezi jízdními pruhy prostor pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy; přitom smějí vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Jsou-li v jednom směru jízdy více než dva jízdní pruhy, vytváří se tento prostor mezi jízdním pruhem, který je nejvíce vlevo, a k němu přiléhajícím jízdním pruhem.

Do tohoto prostoru smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích.

mjr. Pavel Šváb, 4.9.2018

Odkazy do noveho okna

uzavření kolony

uzavření kolony 

Detailní náhled

Rozdavání letáků

Rozdavání letáků 

Detailní náhled

rozdávání letáků 1

rozdávání letáků 1 

Detailní náhled

tisková konference

tisková konference 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem