Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zachránili život motocyklistovi

KRAJ VYSOČINA: Titul Gentleman silnic náleží čtyřem zachráncům 

132. a 133. titul Gentleman silnic putuje do rukou Radky Špringerové a Víta Kaňkovského. Česká pojišťovna společně s Policií ČR ocenila jejich pomoc při záchraně života motorkáře, který se svým strojem havaroval letos v červnu v Třešti u Jihlavy. Na místě pomáhala i manželská dvojice z Pardubic, která tam obdrží titul zítra. Bez duchapřítomné a včasné pomoci všech čtyř hrdinů by řidič motocyklu nehodu nepřežil.

Titul Gentleman silnic převzali dva zachránci z Jihlavska z rukou zástupců České pojišťovny a Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. „Jsem velice rád, že se z předávání ocenění Gentleman silnic stala tradice. Každý příběh o záchraně lidského života je příběhem o osudech lidí a může se stát příkladem především pro dnešní mladou generaci,“ řekl plk. Mgr. Pavel Peňáz, náměstek ředitele krajského ředitelství pověřen zastupováním ředitele, který tak ocenil čin všech čtyř zachránců.

V sobotu 10. června letošního roku projížděl čtyřiadvacetiletý řidič motocyklu Třeští, když vyjel do protisměru a začal předjíždět autobus. V daný moment neměl ale dostatečný rozhled a čelně se střetl s protijedoucím řidičem osobního vozidla. Motorkáře náraz odhodil na autobus. Na místě tak zůstali čtyři ranění z osobního automobilu a motocyklista v kritickém stavu.

Právě v tu chvíli projížděla okolo Radka Špringerová: „Jela jsem z práce, když jsem dorazila asi jako třetí na místo nehody. Hned jsem běžela pomoci. Vypadalo to velmi vážně, na zemi ležel motorkář bez celé nohy, která byla o pět metrů dál. Silně krvácel,“ popisuje dramatickou situaci.

Mezitím u nehody zastavil i další řidič shodou okolností lékař Vít Kaňkovský: „Byl jsem na cestě pro dceru, když auta přede mnou zastavovala. Uviděl jsem zraněného motorkáře, měl utrženou dolní končetinu. Ačkoliv jsem již u řady dopravních nehod zasahoval, s holýma rukama jsem se u takto těžkého úrazu ocitl vůbec poprvé,“ líčí jeden ze čtyř Gentlemanů silnic. „Ostatní s mužem komunikovali, aby neupadl do bezvědomí, sháněli další lékárničky a ručníky. Já jsem mu stlačil uprostřed břicha tepnu, křičel bolestí, ale byl to jediný způsob, aby nevykrvácel. Minuty se zdály strašně dlouhé,“ vzpomíná Vít Kaňkovský.

Pro raněného poslali dispečeři leteckou záchrannou službu, vrtulník ale neměl kde přistát. Nakonec se snesl do vysoké trávy nedaleko čerpací stanice. Radka Špringerová, povoláním také zdravotnice, zůstávala s motocyklistou po celou dobu, dokud s ním záchranáři nevzlétli: „Pomáhala jsem ho ještě napojit na infuze a zaintubovat. I když jsem se na to dívala jako profesionál, byl to pro mě nesmírně emotivní zážitek.“ Během záchranné akce cestující z osobního vozu převezla sanitka s lehkými zraněními do nemocnice.

Motocyklistu se podařilo díky pohotovému zásahu všech hrdinů zachránit. „Největším oceněním pro mě zůstává, že to přežil, a jak se s tím on sám popral,“ říká skromně Radka Špringerová a Vít Kaňkovský k tomu dodává: „U nehody byli všichni úžasní a maximálně pomáhali. V noci jsem z toho ale nespal, znám jeho rodiče. Když jsem se dozvěděl, že žije, měl jsem obrovskou radost.“

Jako poděkování za duchapřítomný zásah při dopravní nehodě a pohotovou spolupráci dnes oběma zachráncům udělila Česká pojišťovna společně s Policií ČR titul Gentleman silnic. „Poskytnutí první pomoci při dopravní nehodě ze strany náhodných účastníků silničního provozu není v dnešní době vždy samozřejmostí. Proto si velice vážím a oceňují chování každého, kdo se na silnici chová ohleduplně a není lhostejný ke svému okolí,“ dodal vedoucí odboru služby dopravní policie plk. Mgr. Jan Kostečka.

Příběh dalších dvou Gentlemanů, Marie a Radka Řehákových, uveřejní Česká pojišťovna a Policie ČR již zítra 15. listopadu na slavnostním předání titulů v Pardubicích.

por. Bc. Jana Kroutilová, tisková mluvčí

14. listopad 2017

Odkazy do noveho okna

Gentleman silnic - 1

Gentleman silnic - 1 

Detailní náhled

Gentleman silnic  - 2

Gentleman silnic - 2 

Detailní náhled

Gentleman silnic - 3

Gentleman silnic - 3 

Detailní náhled

Gentleman silnic  - 4

Gentleman silnic - 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem