Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zachránil dva lidské životy před uhořením

KRAJ/Kutná Hora - Medailí policejního prezidenta "Za statečnost" ocenil krajský policejní ředitel policistu z Kutnohorska. Zachránil dva lidské životy před uhořením a zabránil velkým materiálním škodám. 

Krajský policejní ředitel brig. gen. JUDr. Václav Kučera, PhD., MBA,  předal v úterý medaili policejního prezidenta „Za statečnost“ policistovi z Územního odboru Kutná Hora, za záchranu několika lidských životů.

Záchrana osob z domu zasaženého požárem

Policista Václav Průcha, který je zařazen na Obvodním oddělení v Čáslavi na Kutnohorsku, trávil v říjnu loňského roku dovolenou se svojí rodinou na Moravě v obci Dolní Dunajovice. Ve večerních hodinách si všiml hořícího rodinného domu. Ani na chvíli nezaváhal a vběhl dovnitř, aby zjistil, zda se v domě někdo nenachází. Uvnitř byli dva starší lidé, které z domu, po kterém se oheň rychle šířil, okamžitě vyvedl.

Současně zjišťoval, zda je do domu zaveden plyn, aby případně zabránil dalším škodám. I přesto, že již oheň dům značně zasáhl, vběhl opětovně dovnitř a našel přívod plynu, který zavřel. Zabránil tak možnému výbuchu a značným škodám, neboť se hořící dům nacházel v těsné blízkosti další zástavby.  Současně vyrozuměl hasiče a telefonicky je navedl k místu požáru.

 Václav Průcha tak s nasazením vlastního života zachránil dva lidské životy, ale současně díky své důchapřítomnosti zabránil i značným škodám, které by bezesporu způsobil výbuch plynu, kdyby neodpojil přívod plynu.

Za svůj čin obdržel spoustu uznání a děkovných dopisů nejen od občanů, ale také od starosty obce Dolní Dunajovice, který ho ocenil medailí. Díky dopisu starosty se také vedení Středočeské policie dozvědělo o tak významném činu policisty. Sám o záchraně lidských životů nikomu neřekl. . . .                         Foto_01

Poděkování krajského ředitele

Za významný čin, ale i několik dalších, poděkoval nadpraporčíku Průchovi i krajský ředitel. „Určitě oceňuji vaši odvahu a ochotu pomoci druhým, kteří se dostali do situace, kdy by bez Vaší pomoci nemuseli přežít. Navíc vím, že to nebylo poprvé, kdy jste svou duchapřítomností a okamžitou reakcí na situaci zachránil lidské životy. Jsem rád, že mám ve svém týmu takové policisty. Rád bych Vám popřál, aby bylo co nejméně událostí, kdy se lidé, ať už jakýmkoliv přičiněním, dostanou na hranici života a smrti, na druhou stranu přeji těm, kteří se do nějaké složité situace dostanou, abyste byl nablízku právě Vy,“ sdělil ředitel Středočeské policie brig. gen. JUDr. Václav Kučera, PhD., MBA.

Potřebnou předlékařskou pomoc neposkytoval poprvé

Není to ale jediný čin, kdy nadpraporčík Václav Průcha pomohl lidem v náročné životní situaci. Poprvé poskytl první předlékařskou pomoc muži, který zkolaboval na ulici. Kromě toho, že přivolal profesionální zdravotníky, zahájil sám masáž srdce a muže předal lékařům již při vědomí.

Bez pomoci nenechal ani cyklistu, kterého srazil neznámý řidič a ujel. Po vyrozumění záchranářů se sám chopil resuscitace a muži poskytoval pomoc do příjezdu záchranářů.

Do „výčtu“ záchrany životů si může Václav Průcha připsat i čin z roku 2017. Opět mířil na rodinnou dovolenou, přičemž byl na novém obchvatu u Pelhřimova svědkem závažné dopravní nehody, kdy osobní vůz havaroval do před ním jedoucího kamiónu. Ani na chvíli nezaváhal, okamžitě poskytoval zaklíněné posádce laickou předlékařskou pomoc a současně je držel svou aktivní komunikací při vědomí až do příjezdu zdravotnické záchranné služby.

Nadpraporčík Václav Průcha nastoupil k Policii České republiky v srpnu 2004. Od roku 2006 zastává funkci vrchního inspektora na Obvodním oddělení v Čáslavi, Územním odboru Kutná Hora.


24. července 2019
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem