Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Záchranářská ulička

MLADOBOLESLAVSKO- Dnešním dnem platí v České republice stejná pravidla „záchranářské uličky“ jako v sousedních zemích Evropy. 


Dnešního dne, tedy 1. listopadu 2018, platí pro všechny řidiče nová pravidla, jak vytvářet záchranářskou uličku, čímž budou mít policisté, záchranáři a hasiči zajištěn lepší a rychlejší průjezd v kolonách.

Nově budou uhýbat vozidla doprava ve středním a pravém krajním jízdním pásu a v tom nejrychlejším doleva. Záchranářská ulička se vytvoří ve středním pruhu. Hasičské a sanitní vozy zároveň budou nově moci použít kombinaci modrého a červeného majáčku.

 „Do tohoto prostoru smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích,“ stojí doslova v novele zákona s tím, že za neoprávněný vjezd do uličky může být uložena pokuta až 2 500 korun.

Důležité také je, aby řidiči uličku vytvářeli včas, tedy již v pomalu jedoucí koloně vozidel. Po zastavení vozidla je totiž komplikovanější úhybný manévr provést.

Děkujeme vám za vaši ohleduplnost!

záchranářská ulička.jpg

por. Bc. Lucie Nováková
tisková mluvčí
P ČR Mladá Boleslav
1. října 2018

vytisknout  e-mailem