Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Záchranářská ulička neboli ulička pro život

Zneužití záchranářské uličky je porušení zákona. 

Policistům ze speciálního oddělení dohledu Morava, kteří stejně jako všichni řidiči stáli v koloně vozidel z důvodu hustoty provozu, se včera podařilo býti svědky bezohledného počínání řidiče dodávky. Ten zneužil vytvořené záchranářské uličky a chtěl si  tak pravděpodobně zkrátit čekání v koloně. Z toho důvodu za ním kolegové vyrazili a následně řidiče za porušení zákona pokutovali.

Jak vytvořit tuto uličku a jak se v takové situaci správně zařadit?

zdroj: Besip1

Pomocí pravidla „pravé ruky“ je možné si snáze představit situaci na víceproudých dálnicích. Mezi palcem a ukazováčkem si představte místo pro záchranářskou uličku (druhý pruh zleva zůstává volný), přičemž palec odpovídá levému pruhu a ostatní prsty pak pruhům dalším.

Která vozidla mají přednost při jízdě a komu musíme uhnout?

Přednost v jízdě mají vozidla:

1)      IZS (Policie ČR, HZS a záchranná služba).

2)      Správce komunikace (na dálnici a silnici pro motorová vozidla ŘSD).

3)      Vozidlům sloužícím k odstraňování následků dopravních nehod či překážek na cestě (např. odtahová služba).

Jak hovoří zákon? 

„Není-li dálnice nebo silnice pro motorová vozidla s nejméně dvěma jízdními pruhy volně průjezdná z důvodu kolony stojících nebo pomalu jedoucích vozidel, jsou řidiči vozidel povinni vytvořit mezi jízdními pruhy prostor pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy; přitom smějí vjet na krajnici nebo na střední dělicí pás. Jsou-li v jednom směru jízdy více než dva jízdní pruhy, vytváří se tento prostor mezi jízdním pruhem, který je nejvíce vlevo, a k němu přiléhajícím jízdním pruhem. Do tohoto prostoru smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích.““ 

Záchranářská ulička je cesta, která může zachránit život. Věnujme jí vždy tu správnou pozornost a dodržujme pravidla.

x

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
5. dubna 2024

vytisknout  e-mailem