Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Záchrana života

Výcvik policistů se náhle změnil v boj o život. 

Když 4. října ráno jeli pražští policisté nadpraporčík Barbora Bílková, nadpraporčík Petr Pohůnek a nadstrážmistr Jiří Gabzdyl  na školení řidičů IZS v areálu Polygonu Most, zdaleka netušili, jaké drama je nakonec čeká.

Během výcviku si policisté náhle povšimli nestandardně jedoucího vozidla, jehož řidič měl evidentně zdravotní problémy. S vozem prorazil několik zábran a sjel do vodní nádrže, kde zůstal uvnitř vozidla bezvládně zaklíněn. Kabina vozu se začala pozvolna naplňovat vodou. Zmíněná trojice policistů bez váhání skočila do vody a snažila se otevřít dveře vozu a řidiče vyprostit. To se však nedařilo, proto policisté přistoupili k rozbití okna a vyproštění řidiče s použitím lana. Na břehu pokračovali ostatní účastníci se samotnou resuscitací nehybného muže až do příjezdu přivolaných záchranářů. Těm se podařilo s využitím defibrilátoru obnovit u řidiče základní životní funkce. Do nemocnice ho vzápětí transportoval vrtulník.

Statečnost a pohotovost policistů ocenil i ředitel Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, brigádní generál Miloš Trojánek, který jim v přítomnosti neužšího vedení pražské policie poděkoval a předal finanční dar.

Policisté si dnes také z rukou policejního prezidenta genmjr. Tomáše Tuhého převzali Medaili za statečnost.

„Tito policisté svým pohotovým a obětavým zákrokem zachránili život člověku v nesnázích. Je mi ctí, že jsem je dnes mohl osobně poznat. Všichni tři si zaslouží nejen ocenění, ale i uznání i respekt nás všech“, řekl policejní prezident.“

mjr. Mgr. Andrea Zoulová
tisková mluvčí
Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy
25. 10. 2017

vytisknout  e-mailem