Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Začátek letních prázdnin na silnicích

Jihočeský kraj – Řidiči, jezděte opatrně! (Hlasová schránka 974 233 116) 

I přes veškerá preventivní opatření pořádkové a dopravní policie dochází  v letních měsících častěji k dopravním nehodám, bohužel, mnohdy i tragickým. Bývá tomu tak zvláště v době letních prázdnin, tedy v době dovolených. Za nehodou často stojí nepřiměřená rychlost jízdy, ale v letních horkých dnech i únava a následný mikrospánek.  Policisté doporučují řidičům, aby nepodceňovali únavu, raději zastavili a odpočinuli si, pravidelně doplňovali tekutiny. Dle odborníků mnohdy zvyšuje unavený řidič nejen rychlost jízdy, ale také agresivitu. Řidiči by měli stále myslet na dodržování zákona, a to především dodržovat povolenou rychlost, být za jízdy připoutáni bezpečnostními pásy včetně osádky ve vozidle. Rovněž je velmi důležité  mít v pořádku technický stav svého vozidla. Pamatovat také na to, kdy usednou  za volant. Nutností je  vyvarovat se požívání alkoholu před jízdou. Někteří řidiči totiž stále riskují jízdu pod vlivem alkoholu a mnohdy riskují také alkohol „ zbytkový“.

Koncem školního roku, kdy děti dostávají vysvědčení, policisté dohlíží u přechodů pro chodce v blízkosti základních škol na správné přecházení a na bezpečnou jízdu. Stejně tak  v průběhu celých letních prázdnin budou policisté na silnicích dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu.

I přes veškeré úsilí Jihočeské policie jsou někteří řidiči nepoučitelní a stále riskují na silnicích životy své i ostatních účastníků silničního provozu. O tom vypovídají nejen počty smrtelných nehod v kraji, ale také výsledky dopravně bezpečnostních akcí.

Řidiči, rozmyslete se, než usednete za volant opilí nebo pod vlivem drog! Čekají Vás nejen vysoké pokuty, hrozba vězení a zákaz řízení, ale hlavně pocity viny a výčitky svědomí, pokud někoho zraníte nebo ho zabijete. Buďte zodpovědní nejen k sobě, ale také k ostatním účastníkům silničního provozu.

Šťastný dojezd do cílové destinace  Vám všem přejí strážci zákona z Jihočeského kraje. 

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis @pcr.cz

29. června 2018

vytisknout  e-mailem