Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zabezpečte si svá obydlí

MLADOBOLESLAVSKO- Buďte obezřetní a nepodceňujte preventivní opatření. 

Evropský den proti vloupání připadá na 19. června a jeho cílem je upozornit na prevenci vztahující se k tomuto druhu protiprávního jednání. V té souvislosti bychom chtěli upozornit na základní preventivní zásady, které by měly přispět k tomu, aby nedošlo aktuálně v době dovolených k vloupání do rodinných domů či bytů ve chvíli, kdy jsou jejich majitelé mimo svá obydlí.

Majetkové trestné činnosti lze předejít dodržováním základních preventivních zásad:

  • Nenechávejte si v domě či bytě volně uloženou větší finanční hotovost, šperky ani jiné cennosti. Vyplatí se investovat finanční prostředky do zabudovaných trezorů či si tyto cennosti uložit do bankovní úschovny.
  • Nedávejte okolí najevo, že nejste doma např. zataženými závěsy nebo staženými roletami.
  • Před odjezdem na dovolenou požádejte své sousedy či přátelé, aby vám pravidelně vybírali poštovní schránku a občas otevřeli v době své přítomnosti ve vašem domě okna a vzbudili tak dojem, že je dům či byt užíván.
  • Klíče v žádném případě neschovávejte pod rohožku nebo na místa, která by si případný pachatel mohl vyhlédnout.  
  • Přemýšlejte, komu všemu sdělíte informace o tom, že nebudete nějaký čas doma. Svěřte se vždy jen svým nejbližším a vyvarujte se takovému zveřejňování na sociálních sítích.

O mnoha zabezpečovacích prvcích se můžete dozvědět v mobilní aplikaci „Zabezpečte se“, která je volně ke stažení na Google Play či App Store podle toho, jaký operační program máte nainstalovaný ve svém mobilním zařízení. Preventivní projekt „Zabezpečte se“ vznikl v minulém roce jako celorepubliková aktivita Policie České republiky, jejímž cílem je upozornit veřejnost na problematiku majetkové trestné činnosti a zejména na možnosti jejího předcházení.

V roce 2019 přistoupila Evropská síť prevence kriminality na realizaci evropského dne, který bude vztažen ke konkrétnímu druhu kriminality. Letošní Evropský den proti vloupání připadá na středu 19. června.

Více informací naleznete zde:

https://www.stopvloupani.cz/materialy

Evropský den proti vloupání.jpgEvropský den proti vloupání.jpg

V minulém roce mladoboleslavští policisté zaevidovali celkem 12 případů vloupání do bytů,  76 případů do rodinných domů a 42 případů do rekreačních chat.

por. Bc. Lucie Nováková
tisková mluvčí
P ČR Mladá Boleslav
17. června 2019 

vytisknout  e-mailem