Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zabezpečit byt se vyplácí

Pomalu se blíží období prázdnin a dovolených a policie opět přichází s upozorněním a preventivními radami, které by mohly přispět k většímu bezpečí majetku v pražských bytech.  

Jak ukazují statistické výstupy za poslední roky, případů krádeží vloupáním do bytů pozvolna přibývá. Pokud porovnáme období od ledna do dubna let 2009 a 2010, můžeme sledovat nárůst této trestné činnosti v obvodech Prahy II, III a IV. Nejvyšší počet případů byl přitom zaznamenán zejména v obvodech Prahy 4 a 10, konkrétně městských částech Strašnice, Nusle, Vinohrady, Žižkov a Nové Město. Tyto lokality jsou pro zloděje velkým lákadlem. Vědí totiž dobře, že ve starých zástavbách jsou byty nedostatečně zabezpečené a tudíž se do nich lze snadno vloupat. Dveře tu bývají ještě často dvoukřídlé, navíc s jednoduchými zámky. Spolu s okny patří pro pachatele k nejjednodušším překážkám, které nemají problém snadno překonat. Jako nejvhodnější dobu ke vloupání si přitom vybírají zejména pracovní dny, a to v době od 9 do 14 hodin, kdy je největší jistota, že jsou lidé v zaměstnání. V tomto období se navíc blíží období prázdnin a dovolených, takže je předpoklad, že počet případů vloupání do bytů bude přibývat. Kriminalisté by tomuto trendu rádi předešli a občany upozornili na tato úskalí. V této souvislosti přicházejí s řadou obecných rad a doporučení, jak byt lépe zabezpečit a zloděje tak od vloupání odradit.
 
Základem je především co nejlépe zabezpečit byt, samozřejmě úměrně k tomu, co v něm máme. Vycházíme přitom z kvalitních dveří a bezpečnostních zámků na nich. Tady není od věci zmínit tzv. pyramidu bezpečnosti, která je jakýmsi odborným rádcem při orientaci ve škále bezpečnostních a jiných zámků, cylindrických vložek, apod. Stupeň 1 tady znamená základní ochranu, stupeň 2 dostatečnou ochranu, stupeň 3 vysokou ochranu a stupeň 4 velmi vysokou ochranu. S výběrem vhodného zámku výrobce ochotně poradí. Nezbytnou nutností je také pojištění domácnosti. Pokud vlastníme cenné věci, dražší elektroniku, apod., je lepší pořídit si odpovídající foto, či videodokumentaci, včetně záznamů o výrobních číslech. Jednání s pojišťovnou poté bude rychlejší a jednodušší. Cennější předměty by měly být ukládány na bezpečném místě, kterým by měl být pevně zabudovaný trezor vyšší bezpečnostní třídy, jehož stěny jsou opatřeny betonovou výplní. Ten není pro zloděje tak snadno překonatelný, jako trezor obyčejný, plechový. Pokud se domníváme, že v bytě nemáme nic cenného, tudíž se nám do něj nemůže nikdo vloupat, jsme na omylu. Dá se říci, že až 50% pachatelů se rekrutuje z řad recidivistů, tedy zkušených zlodějů, kteří se nezastaví před ničím. Často se navíc jedná o osoby závislé na omamných a psychotropních látkách, kterým je jedno, kam se vloupají a co odcizí. Důležité pro ně je, aby překonání překážky bylo co nejsnazší. Proto si vybírají byty zejména ve starších zástavbách, případně panelových domech, u kterých je předpoklad, že nebudou tak dokonale zabezpečeny. Stejné je to i u vchodových dveří, na jejichž řádné uzamykání obyvatelé často nedbají. Mnoho zlodějů lidí také naláká zloděje tím, že si na vizitky dveří napíší několik jmen, často opatřených tituly. To už je pro pachatele určité vodítko k tomu, že uvnitř by mohl nalézt něco cenného. V případě panelového domu je také nezbytné dbát na to, aby hlavní vchodové dveře byly vždy řádně uzamčeny, aby byly tyto prostory řádně osvětleny, a aby se zde nepohybovaly nepovolané osoby. V této souvislosti je také vhodné, udržovat zeleň a vůbec prostranství před domem v takovém stavu, aby zbytečně nenahrávaly potencionálním pachatelům k páchání trestné činnosti. Pokud odjíždíme na dovolenou, je lépe svěřit klíč spolehlivému sousedovi, či známému, přerušit dodávky zásilek, anebo zajistit pravidelné vybírání poštovní schránky. Neměli bychom také nechávat zatažené závěsy, či žaluzie, abychom zbytečně neupozorňovali na svou nepřítomnost v bytě. Pokud se z bytu vzdalujeme na delší dobu, je lepší požádat známé, aby nám jej chodili pravidelně kontrolovat.
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková   15. 6. 2010

vytisknout  e-mailem