Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zabezpečení dveří proti krádeži

  1. Zabezpečení dveří proti krádeži
  2. Zárubeň, dveřní křídlo, panty
  3. Uzamykací mechanizmus
Největší počet trestných činů je stále zjišťován v oblasti majetkové kriminality. Zejména jde o krádeže vloupáním do bytů, rodinných domků a do rekreačních objektů. Tento druh kriminality bezprostředně ovlivňuje pocit bezpečí občanů. Proto uvádíme několik účinných rad, jak si lépe ochránit svůj majetek. Nejčastěji napadaný objekt - byt, ať už je kdekoli, je základem vašeho rodinného zázemí. Trávíme v něm většinu volného času a mnohdy zde máte uložený veškerý svůj majetek. Mylná je představa, že vám případný zloděj nemá co ukrást, neboť máte jen běžné zařízení bytu a osobní předměty. Tímto málo zodpovědným přístupem k ochraně svého majetku se dopouštíte veliké chyby. I starší věci, které máte v domácnosti mají pro některé zloděje cenu. Ne všichni zloději se zaměřují jen na špičkové výrobky a předměty. Vykradení bytu je pro každého postiženého šokem. Mimo ukradených běžných věcí (spotřební elektronika) vám většinou nenávratně zmizí i předměty, ke kterým máte intimní vztah (rodinné šperky, fotografie, listiny atd.).

Ke krádežím vloupáním dochází nejčastěji v rozmezí deváté až čtrnácté hodiny a dále především o víkendech. Ze statistik, sestavených podle způsobů vniknutí do objektů vyplývá, že pachatelé vnikají do objektů zejména:
- dveřmi (cca 48 %)
- hlavními dveřmi (cca 33 %)
- dveřmi z chodby (cca 9 %)
- zadními dveřmi (cca 6 %)
- okny (cca 37 %)

Pachatelé dále nejčastěji překonávají mříže, okenice, plot, dveře z balkonu, stěny, podlahy, strop, sklep a další stavební části objektů. Jak ochránit dveře mechanickými zábrannými prostředky? Vchodové dveře všech objektů a dveře jejich jednotlivých bytů, kanceláří a provozoven jsou nejslabším místem, kudy zloděj většinou útočí. Zabezpečení vstupních dveří se tedy netýká jen bytů, ale i rodinných domků, vilek, garáží, rekreačních objektů, skladů, apod. Nezapomeňte, že nezabezpečené (často zcela otevřené) vstupní dveře panelového domu představují nebezpečí pro několik desítek nájemníků najednou!

Celkovou bezpečnost dveří ovlivňují všechna kritická místa dveřního prostoru, a to zejména:
- zárubeň (neboli rám)
- dveřní křídlo (dveře jako takové)
- závěsy, panty (uchycení dveří)
- uzamykací mechanizmus
 

- zpět -

vytisknout  e-mailem