Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zabezpečení domácností před odjezdem na prázdniny – díl III.

V době letních prázdnin není ojedinělá ani turistika za účelem páchání majetkové trestné činností. Skupiny obvykle zahraničních pachatelů se na období několika týdnu ubytují v České republice, spáchají řadu vloupání do obydlí a odjíždějí páchat trestnou činnost dále do sousedních států. Proto je dobré mít vždy na paměti, že se zabezpečení a náklady do něj investované vyplatí a to zejména v období dovolených. 

Přestože doporučení pro nájemníky jsou notoricky známá, jsou stále aktuální. Netýkají se pouze mechanického či elektronického zabezpečování, ale vyžadují i sousedskou solidaritu a všímavost.

Co dělat či nedělat před odjezdem na dovolenou?

1, Všímejte si svého nejbližšího okolí. Pokud se vám cokoliv nezdá nebo zjistíte podezřelé okolnosti, ihned to telefonicky oznamte na tísňovou linku Policie České republiky – 158. 

2. Při odchodu z bydliště nikdy nezapomeňte zkontrolovat řádné uzavření či uzamčení oken, balkónových a vstupních dveří.

3. Nestahujte závěsy či žaluzie, nevyvolávejte tím u náhodných kolemjdoucích zlodějů pocit opuštěnosti obydlí.

4. O své delší nepřítomnosti informujte pouze své nejbližší, kteří budou vaše domovy nepravidelně kontrolovat, vybírat poštu, zalévat zeleň a větrat.

5. O svých odjezdech se nechlubte a už vůbec tyto informace nesdílejte na sociálních sítích. Po dobu trvání dovolené nezveřejňujte ani fotografie či odkazy na místa, kde se nacházíte, ať se zbytečně nestanete terčem pro typování případně až možné vydírání.

6. Nikdy také neponechávejte klíče od vstupních dveří v dosahu nežádoucích osob. Mějte je vždy pod kontrolou a s případnými návštěvami si je předávejte pouze osobně. Osvědčené „schovky“ za květináčem a pod rohožkou, zkouší náhodní pachatelé jako první. Nevhazujte klíče ani do poštovních schránek. Jejich vypáčení je velmi snadné a získáním klíče se zloděj bezproblémově dostane do vašeho domova.

pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová, 24.07.2017

vytisknout  e-mailem