Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zábava, poučení i respekt

Den Integrovaného záchranného systému v Náchodě v sobotu 17. 9. 2016 

INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM neboli IZS, to jsou Hasiči, Policie, Záchranná služba, …. Ale také Městská policie, havarijní a pohotovostní služby i mnohé zapsané spolky a obecně prospěšné společnosti. Za posledních 10 let zasahovali na Náchodsku policisté a profesionální hasiči společně u 7 tisíc událostí, profesionální hasiči a záchranáři ZZS  společně u 3 tisíc událostí.

Zcela bez nadsázky lze říci, že v sobotu 17. 9. 2016 od deváté hodiny ranní až do 17. hodiny odpolední v Náchodě všechna volná prostranství tyto složky IZS úplně opanovaly. Ve spolupráci s městem Náchod náchodští policisté a hasiči připravili zábavný, poutavý, náročný i poučný program, při kterém společně oslavili 25. výročí Policie ČR a 45. výročí Hasičského záchranného sboru na Náchodsku.

Na Masarykové náměstí si lidé mohli prohlédnout nejmodernější techniku, od policejních aut přes motorky, čtyřkolky, jízdní kola, až po pojízdnou kriminalistickou laboratoř nebo člun, hasiči na náměstí neváhali postavit nejen klasickou cisternu či žebřík, ale i protichemický dekontaminační stan, či kontejnery se speciálním vybavením pro mimořádné události a neštěstí hromadného charakteru. V případě náhlého kolapsu by byli okamžitě ošetřeni osádkami plně vybavených sanitních vozidel, kam se mohli podívat samozřejmě i zcela zdraví.

Kromě technické výbavy však ještě všichni přidali to podstatné, a sice lidský um, profesionalitu a souhru všech složek. Tato souhra pak nejvíc vynikla při dynamických ukázkách. Pronásledování nebezpečného zločince a jeho zneškodnění v autě, na volném prostranství i v budově, hašení požáru, útok demonstrantů a následná policejní reakce, ošetření raněných, výcvik policejních psů a policejních koní, to vše mohli sledovat diváci, kteří se přišli podívat na prostranství u bývalé Tepny.

Zkrátka nepřišly ani děti, na Karlově náměstí si mohly vyzkoušet, jak jim to půjde při střelecké přípravě na optické střelnici, jak umějí jezdit mezi překážkami, i jestli znají dopravní předpisy. Rychlost běhu jim na vymezené trati změřil policejní radar. Tentokrát dopravní policie ale nedávala pokuty, ba naopak, každý běžec dostal diplom, na kterém se mohl pochlubit údajem, jak rychle běhá. Nejrychlejší čas, kterého dosáhl jeden z běžců, dosáhl 27 km/h.

Na hlavním náměstí se za velkého zájmu veřejnosti přesně v poledne uskutečnil slavnostní ceremoniál udílení medailí, kdy vybraní policisté, hasiči a záchranáři byli přede všemi z rukou vedoucích funkcionářů Královéhradeckého kraje, plk. JUDr. Davida Fulky za Policii ČR, plk. Ing. Františka Mencla za Hasičský záchranný sbor a Jana Birke, starosty Náchoda odměněni za svou profesionálně odváděnou práci. Téměř třicítce vyznamenaných se dostalo ode všech přihlížejících zaslouženého potlesku. Slavnostní ceremoniál pak vystřídal koncert pro nejmenší návštěvníky.

Maxim Turbulenc dětem zpěvem a hravou formou osvětlili, jak se chovat na silnici, na chodníku, nebo třeba na kole. Jejich „Dopravní zpívánky“ nenechaly nikoho v klidu, a to bylo dobře. Odpolední program hned pokračoval dalšími aktivitami. Na pódium přinesli hasiči veslovací trenažéry a přihlášená 4členná družstva svedla mezi sebou souboj o Pohár starosty ve veslování štafet na 2.000 metrů. O vítězství se mezi sebou utkali hasiči, policisté, strážníci i dívčí družstvo hasiček. Po nich následovali jednotlivci z řad bezpečnostních složek i diváků. Veslařské trenažery se pak těšily velkému zájmu dospělých i dětských návštěvníků až do konce celého dne. Která štafeta či jednotlivec „ujede“ danou vzdálenost nejrychleji ale vlastně nebylo to nejpodstatnější. Výtěžek ze startovného totiž organizátoři dne věnovali prostřednictvím organizace Popálky o.p.s. na léčení paní Jarmily Zelené z Náchoda, ženy popálené v autě při tragické události.

Velkou radost a chvíle plné dojetí neskrývali sami dárci při edávání šeku statečné ženě, která si osobně přišla na pódium dar převzít. Oporu jí ochotně poskytli dva bodyguardi z řad dopravních policistů. Paní Zelená nakonec dostala šeky dva, jeden z výtěžku Dne IZS, který činil více než 19.000 a druhý z rukou ředitelky Popálek, paní Jany Lacinové, který zviditelnil sumu vybranou za dobu založení účtu do současnosti. Zdůraznila přitom, že částku, která k sobotnímu dni přesáhla 340.000 korun, vybrali mezi sebou lidé z Náchodska a okolí.

Samotný den záchranných složek IZS zakončil hostitel celé akce, náchodský starosta, jemuž patří velký dík za to, že poskytl prostory města a maximálně podporoval organizátory celé akce. Za organizátory děkujeme všem, kteří se podíleli na realizaci, hostům i návštěvníkům.

INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM.  Jsme tady pro Vás. Vážíme si toho, že jste s námi přišli oslavit 45 let profesionálních hasičů na Náchodsku a 25 let Policie České republiky.

Foto: Policie ČR, Tomáš Šrejber, Michal Fanta

por. Mgr. Eva Prachařová
20.9.2016

Odkazy do noveho okna

Den IZS v Náchodě 2016

Den IZS v Náchodě 2016 

Detailní náhled

Den IZS v Náchodě 2016

Den IZS v Náchodě 2016 

Detailní náhled

Den IZS v Náchodě 2016

Den IZS v Náchodě 2016 

Detailní náhled

Den IZS 2016

Popálky, o.p.s. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem