Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za zvládnutí opatření občané policistům děkovali

HRADECKO - Policisté museli řešit konflikty a napadaní mezi fanoušky Pardubic a Hradce Králové 

PJ u vlakového nádražíDo bezpečnostního opatření k zajištění veřejného pořádku v souvislosti s pátečním hokejovým utkáním Tipsport Extraligy mezi HC Mountfield Hradec Králové a HC ČSOB Pojišťovna Pardubice se zapojili policisté pořádkových jednotek a antikonfliktních týmů Královéhradeckého a Pardubického kraje, policisté hradeckých obvodních oddělení, kriminalisté, psovodi i policisté dopravní a cizinecké policie. Součinnost nám poskytli i strážníci městské policie. Na základě informací, které jsme získali, bylo opatření nastaveno jako rizikové s možným narušováním veřejného pořádku, a proto bylo nasazeno zhruba 150 policistů a 40 strážníků.
 
První problémy jsme zaznamenali již před zahájením utkání, kdy se před zimním stadionem snažili hradečtí fanoušci napadat fanoušky Pardubic a předměty, které létaly vzduchem, ohrožovaly nejenom policisty, ale i ostatní návštěvníky hokeje. Policistům se ale během krátké chvíle podařilo situaci zklidnit a již v průběhu tohoto zákroku sklidili uznání od občanů, kteří se cítili chováním agresivních jedinců ohroženi.
 
Během utkání se však někteří fanoušci dopouštěli i nadále protiprávního jednání, spočívající zejména v zapalování pyrotechniky v prostoru stadionu. Byli tedy vyvedeni pořadatelskou službou a předáni policistům. Tito tři fanoušci zaplatili blokovou pokutu a hokejové utkání pro ně skončilo.
 
Od ukončení utkání až po odjezd největší skupiny pardubických příznivců se jednotlivci i skupinky fanoušků druhého klubu pokoušeli několikrát napadat nejenom verbálně, ale zejména fyzicky, fanoušky Pardubic. Všechny snahy o potyčky policisté eliminovali okamžitě v zárodku a několik agresivních fanoušků obvinili ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Díky okamžitým reakcím na snahy o nezákonné jednání nakonec policisté bez větších komplikací doprovodili asi 200 pardubických hostů na vlakové nádraží, odkud i díky dobré spolupráci s Českými drahami ve 21:38 odjeli.
 
Někteří, většinou alkoholem posilnění, hradečtí fanoušci se ale stále snažili o fyzické potyčky na různých místech města. Po 21 hodině jsme obdrželi oznámení od pardubického fanouška o krádeži klubové šály, ke které mělo dojít v blízkosti zimního stadionu. Pachatel se měl ukrýt v restauraci U Lva. Proti policistům, kteří do restaurace přijeli jako první, vylétly v okamžiku vstupu do restaurace z davu hostů skleněné půllitry. Jeden z těchto půllitrů zasáhl policistu a způsobil mu zranění klíční kosti, se kterým musel být ošetřen ve Fakultní nemocnici. Až přivolané policejní posily zabránily dalším výtržnostem. Tyto incidenty jsou pro podezření ze spáchání trestných činů krádeže a útoku na úřední osobu nadále v šetření kriminalistů.
 
Dalším místem, kde došlo k napadení třech fanoušků, z nichž jeden byl oblečen do pardubického dresu, byla ulice V kopečku. Pachatele výtržností se policistům podařilo vypátrat a zadržet a z důvodu silné opilosti skončil na protialkoholní záchytné stanici. I on bude mít co vysvětlovat, neboť po vystřízlivění policisté zahájili jeho trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví.
 
Bezpečnostní opatření bylo ukončeno ve 22:30, když byl na všech místech Hradce Králové nastolen klid a pořádek.
 
To, že policisté i strážníci zvládli svůj úkol „na jedničku“ nám potvrdili i občané, jejichž poděkování přišla mimo jiné i cestou operačního střediska. Vyslovovali uznání nad profesionalitou všech policistů, kteří byli do opatření nasazeni. Lidé se totiž obávali chování a výtržností podnapilých fanoušků, a to zejména v ulicích v blízkosti zimního stadionu a okolních restauracích a barech. Občané vyslovovali uznání nad tím, jak policie vše zvládla a v ulicích Hradce Králové byl v krátké době klid bez jakýchkoliv škod na jejich majetku. Taková pochvala nás samozřejmě vždy potěší.

 

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 21.9.2014, 12:00

vytisknout  e-mailem