Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Za zatajení věci hrozí až roční vězení

Policisté mají k dispozici kamerové záznamy zachycující dva případy zatajení nálezu, a to mobilního telefonu a peněženky. 

První případ se odehrál 16. ledna krátce před devátou hodinou ranní na čerpací stanici v Novopacké ulici na Praze 9. Šestatřicetiletý muž zapomněl svoji peněženku s doklady a hotovostí ve výši asi 5.500,- Kč na vysokém stolku a odešel ven. Po chvíli ale přišla k vedlejšímu stolku dvojice mužů středního věku, která zapomenutou peněženku zpozorovala a nenápadně se začala přibližovat. V jeden okamžik pak jeden z mužů peněženku sebral a společně odešli. Jejich jednání však zachytil kamerový systém, a protože muž peněženku nevrátil majiteli, policisté ho nyní podezřívají z trestného činu zatajení věci. Za ten mu tak v případě dopadení hrozí až roční vězení.
 
K popisu mužů:
Muž, který vzal peněženku, je středního věku kolem padesáti let, vysoký asi 175 centimetrů, plnoštíhlé postavy. Má šedivé vlasy a oblečený byl tmavých džínových kalhot, sportovní oranžovo-černé bundy a pod ní měl červenou mikinu se světlým pruhem. Druhý muž je rovněž středního věku kolem padesáti let, vysoký asi 175 centimetrů, střední postavy. Má krátké prošedivělé vlasy s výraznými kouty a byl oblečený do tmavého oděvu.
 
Druhý případ vyšetřují od 18. ledna policisté z Místního oddělení Jarov. Neznámý muž stál kolem půl deváté ráno na čerpací stanici v ulici Jana Želivského za šestačtyřicetiletou ženou, která platila nákup u prodejního pultu a pod peněženkou měla odložený mobilní telefon v hodnotě osmnáct tisíc korun. Po placení odešla pouze s peněženkou pryč z prodejny, zapomněla tam však mobilní telefon. Ten si pak přivlastnil neznámý muž po zakoupení cigaret, následně odešel z čerpací stanice a mobilní telefon majitelce nevrátil. I tento muž se dopustil trestného činu zatajení věci a v případě dopadení mu hrozí až roční pobyt ve vězení.
 
K popisu muže:
Hledaný muž je ve věku mezi 30-40 lety, střední postavy. Má světlou pleť, kudrnaté hnědé vlasy dlouhé po ramena a oblečený byl do tmavého oděvu. Podle obsluhy a kamerových záznamů nenasedl do žádného vozidla, ale odešel rychlým krokem směrem k ulici Jana Želivského.
 
Pražští policisté se během své praxe setkávají s celou řadou trestných činů a mezi výjimky nepatří ani zatajení věci. Takových případů řešili za uplynulý rok 2012 celkem 295. Z toho 39 případů se jim podařilo objasnit a zjistili, že v osmnácti případech spáchali tyto skutky recidivisté. Celková škoda se vyšplhala k 6.842.000,- Kč. Za rok 2011 řešili případů zatajení věci celkem 207, z toho 32 objasnili. V jedenácti případech se dopustili tohoto trestného činu recidivisté a způsobená škoda činila 5.612.000,- Kč.  
 
por. Bc. Jana Rösslerová 31. 1. 2013
Odkazy do noveho okna

Hledaná dvojice

Hledaná dvojice 

Detailní náhled

Hledaná dvojice

Hledaná dvojice 

Detailní náhled

Hledaná dvojice

Hledaná dvojice 

Detailní náhled

Hledaný muž

Hledaný muž 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem