Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Za výrobu a distribuci drog padla obvinění

Třinec - usilovná práce třineckých kriminalistů přinesla v těchto dnech své plody. 

Strážci zákona zadrželi a obvinili hned čtyři osoby (ve věku 27 až 48 let) z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Na základě získaných poznatků vedoucích k možné distribuci drog jedním podezřelým se podařilo kriminalistům následně díky operativní činnosti rozkrýt trestnou činnost dalších tří osob. Jejich působištěm byl Třinec a předmětem zájmu pervitin. Nejstarší z nich měl oslovit svého známého s tím, aby pro něj tuto drogu „uvařil“. Měl mu poskytnout prostory v pronajatém objektu a také potřebné „nádobíčko“ včetně prekursorů. Za odměnu mu pak měl poskytnout několik gramů této drogy. Během posledního půl roku měl muž ve třech případech nelegálně vyrobit minimálně 150 gramů pervitinu. A právě při poslední třetí výrobě spadla klec a muž byl kriminalisty v součinnosti s policisty zásahové jednotky zadržen přímo při činu. Během krátké chvíle byl zadržen také nejstarší muž a také další dva, kteří měli pervitin distribuovat svým odběratelům.

Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili předměty potřebné k nelegální výrobě metamfetaminu (pervitinu), zejména laboratorní sklo, chemikálie, nádoby s tabletami efedrinu, ale také několik sáčků se samotným pervitinem.

Nejmladší obviněný, který měl pervitin neoprávněně poskytovat dalším osobám, a který již byl v minulosti za obdobnou trestnou činnost odsouzen, odmítl při výslechu vypovídat. Druhý „distributor“ měl drogu odkupovat od nejstaršího obviněného za 1000 korun za gram a následně za dvojnásobek prodávat odběratelům. Muž, který měl pervitin nelegálně vyrábět, kriminalistům při výslechu uvedl, že výrobu odkoukal od jiných „vařičů“, a i když nemá chemické vzdělání, má zálibu v chemii.

U tří z obviněných soudce akceptoval návrh na vzetí do vazby, čtvrtý je stíhán na svobodě. V případě odsouzení hrozí obviněným až pětiletý trest odnětí svobody, v případě nejmladšího obviněného až deset let.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
21. září 2022

Odkazy do noveho okna

obr. II.

obr. II. 

Detailní náhled

obr. III.

obr. III. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem