Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Za volantem se postupně vystřídali tři lidé

PROSTĚJOVSKO - Všechny policisté „odlovili“ během jedné hodiny. 

Ve čtvrtek 4. února 2021 ve třiadvacet hodin viděli policisté obvodního oddělení Němčice nad Hanou v obci Výšovice osobní automobil Saab 9-3, který jel zjevně nepřiměřenou rychlostí. Vozidlo se čtyřčlennou posádkou se policisté pokynem daným z vozu zapnutím majáku a rozsvícením červeného nápisu „STOP“ pokusili zastavit. Řidič výzvu neuposlechl a policistům začal ujíždět. Ti ho pronásledovali přes několik obcí, až se oklikou vrátili zpět do Výšovic, kde už na ujíždějící čekala druhá policejní hlídka. V bezvýchodné situaci tak řidič musel zastavit a podrobit se kontrole. Při té policisté zjistili, že třicetiletý muž z Břeclavi má rozhodnutím Městského úřadu v Židlochovicích uložen zákaz řízení, a to až do července příštího roku. Provedeným testem u něho navíc zjistili přítomnost látek THC a amphetamin/metamphetamin. Pro své jednání je muž nyní podezřelý z několika dopravních přestupků a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Za přestupky mu hrozí pokuta a prodloužení zákazu řízení. Za uvedený přečin pak trest odnětí svobody až na dvě léta.

Ve 23:35 hodin policisté obvodního oddělení Prostějov 2 ve stejné obci kontrolovali stejný automobil. Tentokrát ho řídil devatenáctiletý člen posádky vozu. Mladík z Brna uložený zákaz řízení neměl, ale jinak silniční kontrola probíhala stejně jako u jeho kamaráda. Provedený test také ukázal přítomnost látky amphetamin/metamphetamin a řidič přiznal, že 28. ledna vykouřil cigaretu marihuany a nosem vdechl pervitin. Pro své jednání je mladík nyní podezřelý z přestupku podle zákona o silničním provozu se sankcí zákaz řízení na dobu od 6 měsíců do 1 roku a pokutou v rozmezí od 2 500 do 20 tisíc korun. Další jízdu mu policisté zakázali.

Ve 23:50 hodin stejné vozidlo ve stejné obci policisté kontrolovali potřetí. V tomto případě řídila devětadvacetiletá žena z Brna, která také přes test na přítomnost jiných návykových látek neprošla. Také u ní totiž policisté zjistili přítomnost látky amphetamin/metamphetamin. Žena s výsledkem testu souhlasila a přiznala, že v pondělí 1. února nosem vdechla pervitin. Odborné lékařské vyšetření však odmítla. Pro své jednání je nyní podezřelá z přestupku podle zákona o silničním provozu, za který jí může být uložena pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz řízení od jednoho roku do dvou let. Navíc na místě přišla o řidičský průkaz a další jízdu jí policisté pochopitelně zakázali.

por,. Mgr. František Kořínek

5. února 2021

vytisknout  e-mailem