Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za volantem s 3,31 promile !

Víkendoví piráti rychnovských silnic 

I další listopadový víkend se policisté na rychnovských silnicích setkali s řidiči, kteří se po komunikacích pohybovali nezákonně. V sobotu krátce po jedenácté hodině dopolední skončila předčasně jízda pro jednatřicetiletého muže z Rychnovska. U řidiče vozu zn. Škoda Favorit policisté Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí zjistili, že má až do podzimu příštího roku Okresním soudem v Rychnově nad Kněžnou vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel.
V neděli dvě hodiny po půlnoci hlídka policistů Obvodního oddělení Rychnov nad Kněžnou zastavila v obci Kvasiny řidiče vozu zn. Audi A4 Avant. Provedenou dechovou zkouškou u dvaatřicetiletého muže z Jesenicka policisté naměřili 0,99 promile alkoholu v dechu.
Naprosto "nedostižným favoritem" víkendových pirátů na rychnovských silnicích se stal čtyřiadvacetiletý řidič z Orlického Záhoří. Ten usedl za volant vozu zn. Opel Vectra v neděli deset minut před desátou hodinou dopolední. Spolu s ním do vozu nasedl i další tři spolujezdci. Policejní hlídka Obvodního oddělení Opočno, provádějící v tuto dobu dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu ve městě, ihned zaregistrovala podezřelou skupinku, vycházející z jedné místní nonstop herny. Ve služebním voze se vypravila za pasažéry a po několika set metrech jejich jízdy vozidlo zastavila a vyzvala řidiče ke kontrole dokladů. Hned na první pohled ale mužům zákona  bylo jasné, že mladík před jízdou požil alkoholické nápoje. Podezření se potvrdilo ve skutečnost šokujícím důkazem - u řidiče dechová zkouška prokázala 3,31 promile alkoholu v dechu. Muž hazardující kromě svého života i se životy dalších lidí byl policisty eskortován na místní obvodní oddělení. Opilý řidič byl vyslechnut po vystřízlivění, na místě mu byl odebrán řidičský průkaz a zakázána další jízda s motorovými vozidly. Zarážející a nepochopitelný na celém případu je i fakt, že s takto opilým mladíkem usedli do vozu další tři mladí lidé - pětadvacetiletý a dvaadvacetiletý mladík a osmnáctiletá slečna. Nelze si ani domyslet, jak tato jízda do Orlických hor pod taktovkou opilého řidiče mohla dopadnout !  Nejen letošní děsivé statistiky zbytečných úmrtí začínajících řidičů na našich silnicích nejsou zřejmě dostatečným varováním.
por. Mgr. Alena Kacálková
16. listopadu 2009

vytisknout  e-mailem