Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Za volant pod vlivem alkoholu usedli i profesionální řidiči kamionu

KRAJ - Policisté dálničních oddělení odhalili přestupky řidičů nákladních vozidel 

V pátek 7. května 2021 kontrolovali policisté z Dálničního oddělení Bernartice řidiče nákladního vozidla, které přepravovalo nebezpečné látky, konkrétně roztok pryskyřice. Na přepravu těchto nebezpečných látek se vztahuje Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí ADR, která ukládá podmínky přepravy nebezpečného nákladu. Rozděluje látky podle nebezpečnosti, upravuje za jakých podmínek je možno nebezpečné látky přepravovat, bezpečnostní normy, které je nutné dodržet a jaké doklady a formuláře je potřeba vyplnit k jejich převozu. 
Řidič kontrolovaného nákladního vozidla policistům nepředložil písemně pokyny dle dohody ADR a v přepravních dokladech měl pouze neúplný zápis k přepravované látce. Policisté proto museli nákladní soupravu odplombovat a provést fyzickou kontrolu. Firmě byla uložena kauce ve výši 10 tisíc korun a zároveň byli řidič i firma oznámeni příslušnému úřadu. 

Dalšího řidiče nákladního vozidla si všimla hlídka Dálničního oddělení Mirošovice, která řidiče kontrolovala v neděli 9. května na dálnici D1. Policisté ho zpozorovali na 15. kilometru, protože se jim zcela nezdál způsob jeho jízdy. Při kontrole byl osmačtyřicetiletý řidič z Bulharska vyzván k předložení cestovního pasu, řidičského průkazu a dokladů od vozidla, které policistům předložil. Následně byl podroben dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která ukázala pozitivní výsledek a to dokonce 3 promile, proto policisté muže na místě okamžitě zadrželi.

Ve stejný den, tedy v neděli 9. května, se do pozornosti dálničních policistů z Nové Vsi, kteří prováděli dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu dostal i další řidič nákladního vozidla, který jel po dálnici D8. Upozornil na sebe především tím, že kličkoval z jednoho jízdního pruhu do druhého. Policisté za ním okamžitě vyjeli a u řidiče rumunské státní příslušnosti provedli kontrolu, ale i dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu. Ta policistům ukázala pozitivní výsledek s hodnotou 2 promile alkoholu v dechu. I u tohoto řidiče policisté provedli jeho zadržení a zadrželi i jeho řidičský průkaz.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
11. května 2021

vytisknout  e-mailem