Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Za víkend bylo přistiženo devět řidičů pod vlivem

PROSTĚJOVSKO - Před jízdou užili alkohol i tvrdé drogy. 

Za právě uplynulý víkend od pátku 19. do neděle 21. srpna zjistili policisté na Prostějovsku celkem 9 řidičů ovlivněných alkoholem či jinou návykovou látkou.

První byla v pátek před šestnáctou hodinou třiatřicetiletá řidička osobního automobilu značky Hyundai, kontrolovaná na sídlišti Svornosti v Prostějově – Vrahovicích. Žena, která o řidičský průkaz přišla již 13. července letošního roku, měla pozitivní test na látku amphetamin.

Ve stejný den, půl hodiny před půlnocí, kontrolovali policisté v Západní ulici v Prostějově devatenáctiletou řidičku osobního automobilu. U této řidičky test na přítomnost omamných a psychotropních látek ukázal látky amphetamin, metamphetamin a extázi.

V sobotu 20. srpna byl na okresních silnicích zjištěn jeden ovlivněný řidič. Jednalo se o pětadvacetiletého muže, kterého ve vozidle značky BMW kontrolovali policisté v obci Mořice. Také tomuto řidiči provedený test ukázal přítomnost látek amphetamin a metamphetamin.

V neděli 21. srpna policisté zjistili hned 6 ovlivněných řidičů. V pěti případech se jednalo o ovlivnění alkoholem a v jednom případě byla u cyklisty v Plumlovské ulici v Prostějově zjištěna přítomnost látek amphetamin a metamphetamin.

Zjištění ovlivnění řidiči jsou pro své jednání podezřelí ze spáchání přestupku dle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který jim hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun a zákaz řízení všech motorových vozidel až na jeden rok. Všem takto zjištěným řidičům policisté zakázali další jízdu a zadrželi řidičské průkazy.

Víkendovým rekordmanem byl třiadvacetiletý řidič osobního automobilu typu Citroën Xsara, kterého policisté kontrolovali v neděli ve 22:24 hodin v Plumlovské ulici v Prostějově. Muži při dechové zkoušce naměřili hodnotu 1,51 ‰ alkoholu v dechu. Řidič jevil známky opilosti, jako jsou nejistý postoj, horší koordinace pohybů, zpomalené reakce, zápach alkoholu a zarudlé oči. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil a přiznal vypití jednoho dvanáctistupňového a pěti nealkoholických piv před jízdou. Také tomuto řidiči policisté zakázali další jízdu a na místě zadrželi řidičský průkaz. Vzhledem ke změřené hodnotě alkoholu v dechu je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

por. Mgr. František Kořínek

22. srpna 2016

vytisknout  e-mailem