Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Za šíření nakažlivé lidské nemoci nyní může skončit ve vězení

BENEŠOVSKO - Muž ohrozil 68 hasičů, 6 policistů, a 2 zdravotníky 

Benešovští kriminalisté zahájili v minulém týdnu trestní stíhání 43letého muže z Vlašimi, kterého obvinili ze spáchání přečinu šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti a šíření nakažlivé lidské nemoci, za což mu v případě odsouzení hrozí až 3letý trest odnětí svobody.

Již v listopadu došlo na Benešovsku k požáru rodinného domu, u tohoto požáru byl přítomen i jeho majitel - 43letý muž, který v té době měl pobývat na úplně jiném místě, kde měl být v izolaci v souvislosti s pozitivním testem na vysoce infekční onemocnění COVID-19. I přes tuto skutečnost muž pobýval na jiném místě, kde se pohyboval bez jakékoliv ochrany dýchacích cest a tímto jednáním mohl z nedbalosti nakazit zasahující složky Integrovaného záchranného systému, konkrétně 68 hasičů, 6 policistů a 2 zdravotníky, kteří na místě události zasahovali a pomáhali.

O několik dní později ten samý muž řídil své osobní motorové vozidlo, kdy úmyslně porušil protiepidemické opatření - izolaci, kterou porušil tím, že se pohyboval mimo místo, kde měl izolaci vykonat a zároveň jel ve vozidle bez jakékoliv ochrany dýchacích cest. Spolu s ním ve vozidle jeli další dva cestující. Při této jízdě byl zastaven a kontrolován policisty z Vlašimi, kdy ani policisty neinformoval, že je pozitivně testován na COVID-19 a ani při jednání s nimi neměl zakryté dýchací cesty.

Muž tak vystavil své dva spolucestující nebezpečí nákazy vysoce infekční nemocí COVID-19 i policisty při kontrole, ale i 76 pracovníků složek IZS, kteří mu přijeli pomoci při mimořádné události a zasahovali při požáru jeho domu.

V případě prokázání viny a odsouzení tak může 43letý muž skončit až na 3 roky ve vězení.

por. Ing. Bc. barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
18. ledna 2022

vytisknout  e-mailem