Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Za přetížené kamiony padají pokuty

KRAJ VYSOČINA: Za odmítnutí vážení hrozí řidiči pokuta 100 000 korun 

Policisté ze speciálního týmu „Kamion“ Krajského ředitelství policie kraje Vysočina věnují dlouhodobě pozornost důkladným kontrolám kamionové dopravy, a to zejména na dálnici D1, ale také na ostatních důležitých a páteřních silnicích nižších tříd. V loňském roce jsme ale zvýšenou pozornost věnovali kontrolám vozidel převážejícím dřevní hmotu.

V průběhu loňského roku policisté zařazeni do speciálního týmu „Kamion“ uskutečnili celkem 1 284 silničních kontrol zaměřených na nákladní a osobní silniční dopravu, kdy ve 150 případech zjistili při kontrole nějakou závadu. Zahraničním dopravcům pak uložili 49 kaucí za porušení ustanovení zákona o silniční dopravě v celkové výši téměř 1 195 000 korun. V oblasti kontroly nákladní a osobní silniční dopravy bylo v loňském roce rovněž  uloženo řidičům 98 pokut v příkazním řízení v částce přesahující 100 000 Kč a dalších 46 porušení ze strany dopravců bylo oznámeno k řešení příslušnému správnímu orgánu. 

Policisté na Vysočině se loni zaměřili na důkladné kontroly dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů nákladních vozidel převážejících dřevní hmotu. Do akce se zapojili policisté zařazeni ve speciálním týmu „Kamion“. Jedná se o policisty z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově, oddělení silničního dohledu a z dopravních inspektorátů ze všech pěti územních odborů. Pravidelné a důkladné kontroly nákladních vozidel přepracujících dřevní kulatinu byly reakcí na vážné dopravní nehody, které se staly loni v našem kraji.

Kontroly vozidel a jízdních souprav přepravujících dřevní hmotu byly ze strany policistů velmi důkladné. Zaměřili jsme se na kontrolu dokladů k vozidlu a převáženému náladu, kontrolu nejvyšší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrolu největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrolu největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav – zejména výšku a délku soupravy a nákladu. Policisty zajímal také technický stav vozidel, stejně jako zdali je dobře a dostatečně upevněný a uložený převážený náklad, dále zda řidiči před vjezdem na pozemní komunikaci vozidlo nebo jízdní soupravu očistili, tak aby neznečišťovala pozemní komunikaci. V neposlední řadě se policisté zajímali o původ dřeva, a zda je správně zapsáno v přepravním dokladu, tak aby nedocházelo ke krádežím dřevní hmoty v blízkosti lesů.

Na pozemních komunikacích kraje Vysočina bylo v loňském roce provedeno nízkorychlostní kontrolní vážení u 1125 vozidel a jízdních souprav, a to zejména za využití vlastních kontrolních vah nebo v součinnosti s Mobilními expertními jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu. Celkem bylo zjištěno 590 porušení, jednalo se o překročení stanovených hmotnostních limitů, překročení stanovených rozměrů nebo odmítnutí na výzvu podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení.   

Většinu zjištěných porušení vyřešili uložením pokuty v příkazním řízení, kdy bylo uloženo 574 pokut v příkazním řízení a tyto pokuty přesáhly v souhrnu částku 4 720 000 korun.  Dalších 224 zjištěných porušení jsme zadokumentovali a oznámili k řešení příslušnému správnímu orgánu. Kromě toho jsme uložili také 117 kaucí za porušení ustanovení zákona o pozemních komunikacích v celkové výši přesahující 1 630 000 korun.

„Při kontrolách vozidel převážejících dřevní hmotu jsme se loni setkávali s nekázní řidičů. V nejčastějších případech to bylo přetížení vozidel nebo jízdních souprav, překročení stanovených rozměrů, zejména výšky a dále nesprávně zajištěných nákladů. Řešili jsme rovněž situace, kdy se řidič na výzvu policisty odmítl podrobit kontrolnímu vážení a při kontrole odmítl najet s vozidlem na nízkorychlostní kontrolní váhy, což mu ukládá zákon,“ uvedl plk. Mgr. David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s tím, že loni se podrobit nízkorychlostnímu vážení 112 řidičů odmítlo a za toto odmítnutí policisté ukládali pokuty v maximální možné výši.

Řidič je povinen v souladu s příslušným ustanovením zákona 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, na výzvu policisty podrobit vozidlo nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení, kdy zajížďka, včetně cesty zpět, nesmí být delší než 16 kilometrů. Za odmítnutí – neuposlechnutí výzvy podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu vážení byli policisté oprávněni v souladu s příslušným ustanovením zákona číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, uložit pokutu v příkazním řízení na místě až výše do 30 000 Kč. V souvislosti s novelizací zákona číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, účinnou od 01. 01. 2022, lze v případě neuposlechnutí výzvy policisty podrobit vozidlo nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení nově uložit pokutu na místě v příkazním řízení až do výše 100 000 Kč.     

„Velmi důkladné kontroly zaměřené na dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů užitkových a nákladních vozidel probíhají v našem kraji v rámci mimořádných dopravně bezpečnostních akcí a v rámci běžného výkonu služby policejních hlídek odboru služby dopravní policie téměř denně a budou se stejnou intenzitou pokračovat i v letošním období. Bude to jedna z priorit odboru služby dopravní policie v rámci Vysočiny,“ doplnil plk. Mgr. David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

9. leden 2022

Odkazy do noveho okna

1 KONTROLY KAMION 1

1 KONTROLY KAMION 1 

Detailní náhled

2 KONTROLY KAMION 2

2 KONTROLY KAMION 2 

Detailní náhled

3 KONTROLY KAMION 3

3 KONTROLY KAMION 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem