Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Za loupež na nezletilém šel do vazby

HRANICE - Pod hrozbou újmy na zdraví ho připravil o peníze. 

Ve vazební věznici skončil minulý týden 22letý muž z Hranicka poté, co mu policejní komisař sdělil obvinění ze zvlášť závažného zločinu loupež, kterého se dopustil ve dvou případech.

Prověřováním oznámené události se zjistilo, že předposlední den loňského roku oslovil obviněný na ulici Nádražní v Hranicích 14letého chlapce s dotazem, zdali nemá pro něho 5 Kč na autobus. Hoch vytáhl z tašky pětikorunu a dobrovolně mu ji dal. U pětikoruny to ale neskončilo a chtěl po chlapci jeho mobilní telefon a další peníze. Vyhrožoval mu sevřenou pěstí a újmou na zdraví. Kluk dostal strach a mobilní telefon mu raději dal. Mladý recidivista si telefon vzal se slovy, že mu ho vrátí za 600 Kč a tak společně odešli za matkou poškozeného do místa bydliště. Tam se na jeho matce domáhal vydání částky 2 500 Kč za dluh, který měl u něho údajně její syn mít. Pak zlevnil na 600 Kč a vyhrožoval, že pokud peníze nedostane, bude zle. Žena měla obavy, že by se dotyčný mohl dopustit násilí, proto mu raději požadované peníze dala. Poté odešel a telefon nechal položený na okně. Nezletilý po krátké době s tisícikorunou opustil domácí prostředí a šel ven, kde si ho mladík opět všimnul a dohnal ho. Pod pohrůžkou újmy na zdraví od něho uvedenou bankovku bez použití násilí získal, protože se ho nezletilý bál a měl strach z možného napadení. O pár dní později na sebe oba opět narazili na tř. 1. máje a mladík chtěl po něm zase peníze s tím, že pokud je nedostane, přijdou na řadu pěsti. Poškozeného tak připravil o dalších přibližně 300 Kč. To už si chlapec ale nenechal líbit a na linku 158 oznámil, co se stalo.

Hned následující den byl podezřelý zadržen a převezen na policejní služebnu, kde s ním byly provedeny potřebné úkony. Noc přečkal v policejní cele a další den bylo zahájeno jeho trestní stíhání a vyslechl si obvinění pro výše uvedený trestný čin. I přes své mládí má za sebou obviněný odsouzení pro několik skutků násilného i majetkového charakteru. Z naší strany byl na státní zastupitelství vydán podnět k podání návrhu na vzetí do vazby, který byl akceptován jak státním zástupcem, tak i soudcem a mladý recidivista putoval do vazební věznice, kde bude čekat do rozhodnutí soudu. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.     

por. Mgr. Miluše Zajícová
18. ledna 2024

vytisknout  e-mailem