Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Za 34 krádeží skončil ve vazbě

CHRUDIM - Chrudimští kriminalisté objasnili 34 případů, v nichž se stal hlavním podezřelým 21letý mladík. Obviněný byl na několika „výpravách“ sám, jinde mu pomáhali jeho dva o 2 a 3 roky starší kamarádi. Krádeže a „vloupačky“, které jim jsou kladeny za vinu, včetně distribuce pervitinu, i krádeže v obchodech, to vše se v letošním roce stalo v Chrudimi, nebo blízkém okolí. 

V drogériích měl odcizit parfémy, šampóny i elektrické zubní kartáčky. Hlavní zájem měl ale o sklepy a jízdní kola. Tam kde kolo nenašel, nebo se mu nezamlouvalo, tam nepohrdl nářadím (brusky, vrtáky, brašny s nářadím…), koloběžkami, alkoholem, ale i různými domácími zavařeninami, i moukou. Někdy neodvezl jedno, ale rovnou 2 (viz videozáznam níže ).

V mnoha případech se do vytipovaných míst i po užití násilí a urputné snaze k jejich smůle nedostali. Po jejich počínání zůstala nemalá škoda na poškozených dveřích nebo oknech. V několika místech nám k jejich ztotožnění pomohly nejen zajištěné stopy, ale i kamerové systémy. Někde o kamerách věděli, proto se je zažili zakrýt nebo znemožnit jejich záznam pomocí krabic či nástřiků barvy, někde byli při pokusu vloupání vyrušeni a proto s prázdnýma rukama utekli.

Ve videozáznamu je vidět nejen odjezd se 2 jízdními koly jiného majitele, ale i nezdařené páčení vchodových dveří pomocí přinesené sekery. Obviněný se zámek dveří snažil překonat po dobu 4,3 minuty, v jednu chvíli mu na odolný zámek dveří svítí i jeden z obviněných kamarádů, ale nakonec to oba vzdali a z nepořízenou odešli. V součtu měli na Chrudimsku způsobit škodu v částce téměř čtvrt milionu. Větší část ale dosahuje škoda na poškozeném majetku, ta je vyčíslena na 172.000 korun.

Jednadvacetiletý muž skončil ve vazbě, v případě prokázání viny mu za krádeže ve 3. odstavci, porušování domovní svobody, poškození cizí věci i nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami hrozí až pětileté vězení. Další dva obvinění jsou ohroženi trestem odnětí svobody v délce 2 – 3 let.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
2. června 2021

vytisknout  e-mailem