Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Z týmu Krystal vzniklo 11. oddělení

V loňském roce zřídili na Obvodním ředitelství Prahy I samostatné oddělení, které se zabývá především pouliční a drogovou kriminalitou. Podařilo se jim zadržet bezmála tři sta dealerů. 

 Tým Krystal byla menší skupina policistů vnější služby a kriminalistů SKPV, která se zaměřovala na prodej drog v centru Prahy. Jelikož se jejich práce velmi osvědčila a dosáhli velmi dobrých výsledků, vzniklo 1. července 2020 samostatné oddělení, které v této činnosti pokračuje. Zaměřili se na Václavské náměstí a okolí Hlavního nádraží, kde probíhal prodej drog v největší míře. V těchto místech se jim podařilo prakticky zcela zastavit nelegální prodej léčiv jako je Subutex, Suboxone a Rivotrill, které narkomanům nahrazují o mnoho dražší omamné a psychotropní látky. Za více než rok jejich působení zadrželi bezmála tři sta osob, z čehož z 90 % tvořili dealeři drog, ale neunikli jim ani kapsáři nebo násilníci. Podařilo se jim vypátrat tři desítky osob v pátrání a uživatelům uložili pokuty za více než 450 000 korun. V průběhu roku také odhalili několik provozoven, kde docházelo k distribuci, nebo jiného zneužívání OPL. Drtivou většinu se podařilo pravomocně odsoudit a v dalších mnoha případech jim byl vydán zákaz pobytu na území Hlavního města Prahy. V současné chvíli je na první pohled viditelné, že se tyto osoby v centru města již nenachází.

Vzhledem k tomu, že v posledních měsících byl zaznamenán obdobný problém v oblasti Prahy 5, rozhodlo se vedení policie o rozšíření působnosti kriminalistů i do těchto míst. V okolí metra Anděl a Smíchovského nádraží zadrželi, během jednoho měsíce, již několik desítek dealerů a intenzivně pracují na tom, aby bylo centrum Prahy a jeho okolí bezpečnější a pouliční prodej a konzumace drog se snížily na minimum.

nprap. Richard Hrdina – 22. října 2021

vytisknout  e-mailem