Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Z peněz se dlouho neradovali

MĚLNICKO - Za tři hodiny již byli na policejní služebně. 

Jedenadvacetiletý muž se svým třiadvacetiletým kamarádem přijel 10. července 2018 odpoledne do Mělníka. Jako obchodní zástupce firmy, pro kterou pracoval, přišel i s druhým mužem do domu sedmdesátileté ženy. Nabízeli jí služby s poskytováním plynu a elektřiny. Při tom již byli mezi sebou domluveni, že v domě budou krást.

Jeden z nich pod záminkou opisu stavu elektroměru odlákal pozornost seniorky a druhý z podezřelých v nestřeženém okamžiku prohledal obývací pokoj, ve kterém z jedné ze skříněk odcizil finanční hotovost ve výši 23 000,- Kč.

Na sepsání nové smlouvy na poskytnutí plynu a elektřiny se se seniorkou nedohodli a z místa zhruba po půl hodině odjeli. Odcizenou finanční hotovost si ihned rozdělili.

Žena když zjistila, že přišla o své peníze, okamžitě zavolala na policii. Policisté Obvodního oddělení Mělník zjistili všechny dostupné informace, včetně popisu obou mužů a auta, kterým přijeli. Okamžitě se dali do pátrání. Po 17. hodině hledaný vůz zastavili v obci Velký Borek a podezřelé převezli na policejní služebnu k provedení procesních úkonů. Oba se ke svému činu přiznali. Peníze měli u sebe, stihli utratit pouze 100 korun.

Ve zkráceném přípravném řízení jim policisté sdělili podezření z přečinu krádež ve spolupachatelství. Za tento přečin hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Senioři patří k jedné z nejvíce ohrožených skupin osob zejména v souvislosti s majetkovou trestnou činností. Starší lidé, lidé se zdravotním handicapem, lidé důvěřiví, lidé žijící osamoceně a slabé ženy se často stávají obětí podvodníků a zlodějů, kteří se pod různými záminkami dostávají do jejich blízkosti a velmi často přímo do jejich obydlí.

Pozor !

  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napiště si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
  • Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.
  • Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, která poskytuje pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.
  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí P ČR Mělník
21.8.2018

vytisknout  e-mailem