Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Z obklíčení v seníku nabízel úplatek

PŘEMYSLOVICE - Hledaný muž byl zadržen za velmi dramatických okolností. 

V úterý 10. října 2017 před čtrnáctou hodinou zadrželi koničtí policisté v obci Přemyslovice hledaného čtyřiadvacetiletého muže. Po muži jsme pátrali od 8. července letošního roku. Ke spolupráci při pátrání jsme opakovaně prostřednictvím sdělovacích prostředků žádali také veřejnost. A právě zejména díky veřejnosti byl hledaný zadržen.

Před policií i veřejností se ukrýval v seníku v areálu bývalého zemědělského družstva v Přemyslovicích. Zadržen byl poté, co si jeden ze zaměstnanců firmy sídlící v areálu družstva u seníku všiml odstaveného jízdního kola. Protože věděl, že policisté usilovně pátrají po muži, který v této lokalitě páchá rozsáhlou majetkovou trestnou činnost, ihned pojal podezření, že by se zde mohl skrývat právě on. Proto věc okamžitě oznámil na linku 158. Na místo ihned vyrazily dvě hlídky z obvodního oddělení v Konici a psovod se služebním psem. Když policisté dorazili na místo, zjistili, že seník je obklíčen asi deseti muži. V seníku se opravdu nacházel hledaný muž, který s obléhateli vyjednával, a za propuštění jim nabízel úplatek ve formě blíže nespecifikované finanční částky. Ti se však uplatit nenechali a hledaného drželi v šachu až do příjezdu policie. Když poté muž viděl bezvýchodnost své situace, tak se policistům dobrovolně vzdal. Při zadržení tak nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku.

Hledaný se na útěku před policií nejprve až do poloviny měsíce září pohyboval odcizenými vozidly. Od poloviny září, kdy bylo zajištěno odcizené BMW, které v té době používal, se pohyboval na odcizeném jízdním kole. Většinu času se měl zdržovat v okolí Náměště na Hané a posledních 10 dní pak v obci Přemyslovice. Zde se vloupal do rekreační chalupy, kde poté přebýval až do svého posledního víkendu na svobodě. Kvůli příjezdu majitele se však musel přesunout jinam. Proto se vloupal do dalšího domu, odkud musel opět kvůli majiteli utéct. Poslední noc měl pak přespat v seníku, kde byl nakonec dopaden.

Policisté muže důvodně podezírají z rozsáhlé majetkové trestné činnosti, které se měl dopouštět na území celé republiky, zejména na Prostějovsku, Olomoucku a v Praze. Po zadržení byl umístěn do vazby. Za své "moravské působení" v současnosti čelí obvinění z dvanácti přečinů, při kterých měl způsobit škodu dosud vyčíslenou na bezmála 180 tisíc korun. Jedná se o přečiny krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Další skutky šetří pražští policisté.

Na tomto případu se mimo jiné ukázalo, že spolupráce policie s veřejností i sdělovacími prostředky má svůj smysl a může být prospěšná. Policie ČR si této spolupráce velmi váží a děkuje za ni.

por. Mgr. František Kořínek

21. listopadu 2017

vytisknout  e-mailem