Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Z nabídky práce se vyklubal podvod

JIČÍNSKO - Žena hledala práci, místo toho přišla o 250 tisíc korun. 

Podvodníci, kteří využívají důvěry občanů a připravují je o jejich úspory, neberou konce. V současné době řeší jičínští kriminalisté podvod, jejíž obětí je 22letá žena. Poškozená reagovala na inzerát, který nabízel administrativní práci z domova. Přes uvedenou aplikaci nahrála svůj motivační dopis a životopis.  Následně měla být kontaktována „personalistou“, který ji měl uvést, že jí gratulují, že byla vybrána jako vhodný kandidát na danou pozici. Poté z ní měl údajný „personalista“ pod různými záminkami postupně vylákat osobní údaje.

Na základě získaných osobních údajů byl na ženu založen bankovní účet, přes který byl sjednán úvěr v hodnotě 250 tisíc korun, který byl vybrán v hotovosti nezjištěnou osobou.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a úvěrový podvod. Pachateli v případě dopadení hrozí peněžitý trest nebo trest odnětí svobody do výše 5 let.

Počítačová kriminalita je současný fenomén. V posledních letech zaznamenává policie velký nárůst trestných činů páchaných v digitálním prostředí. I když policisté této kriminalitě věnují stále větší pozornost, je velmi obtížné vypátrat pachatelé těchto trestných činů. Je nutné si uvědomit, že při pohybu na internetu nikdy není jistota, s kým komunikujete, zda například obdržíte nabízenou věc, nebo nakolik reálné jsou doporučené internetové operace. V žádném případě nesdělujte (ani neposílejte) k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.

Je vždy důležité si ověřovat, co nejvíce možných informací a zvážit, zda půjdete do rizika, které může riskantní pohyb na internetu představovat, na jehož konci můžete přijít o nemalé finanční prostředky.

pprap. Bc. Martina Jandová
30.4.2024

vytisknout  e-mailem