Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Z muzea zmizely kalichy

KLADENSKO – Pomozte zjistit pachatele a vypátrat zcizené předměty. 

V pátek 17. srpna 2018 přijali kladenští kriminalisté oznámení od ředitele muzea ve Slaném, že byly během výstavní expozice odcizeny starožitné poháry.

Ke zločinu krádeže došlo v přesně nezjištěné době od 12:00 hodin dne 12. srpna 2018 do 15:30 hodin dne 17. srpna 2018. Neznámý pachatel z výstavy věnované rodu Martiniců odcizil dva stříbrné pozlacené kalichy, pocházející z majetku piaristické kaple. Tyto byly umístěny ve skleněné vitríně, která byla zabezpečená proti vniknutí vruty.

K popisu kalichů můžeme uvést, že byly vyrobeny v letech 1665 až 1723. Oba jsou stříbrné pozlacené, větší je zdoben filigránovou ozdobou po celé vnější ploše. Kupa má průměr 10 cm, noha rozšířena do šesti polooblouků má průměr 16,5 cm. Výška tohoto kalichu je 28 cm. Mezi filigránovou výzdobou jsou bohatě rozmístěny české granáty a polodrahokamy. Na šesti porcelánových oválech jsou v horní části číše zobrazeny postavy sv. Kryštofa, sv. Antonína a sv. Anny. Dole na noze pak obrazy sv. Františka, Panny Marie a Spasitele. Jemná filigránová výzdoba je řešena v rostlinném zpracování, vinných listů, hroznů a květin.

Menší kalich je 18 cm vysoký, posazený na kulaté noze bohatě zdobený tepaným listovým dekorem (palmetou). Základna nohy je 11 cm. Kupa ve tvaru obrácené hrušky je ozdobena drobnými vryty listů o průměru 3 cm. Rozevřený kalich je silně zlacený, hladký, s označením značky výrobce CB. Spodní polovina nádoby je ozdobena pláštěm, který je přinýtovaný z tepaných stříbrných květů a listů. Průměr rozevřeného kalichu je 11 cm.

Škoda byla vyčíslena na 450.000,- Kč.

Případ je vyšetřován jako zločin krádeže a pachateli hrozí trest odnětí svobody na dva roky až osm let.

Aby se podařilo zloděje vypátrat, přivítali by vyšetřující policisté informace o podezřelém pohybu osob ve výše uvedeném muzeu to během inkriminované doby od 12. do 17. srpna 2018.

Také je pravděpodobné, že se pachatel bude snažit tyto starožitné kalichy rozprodat. Je možné, že se objeví na různých burzách, či je zloděj bude nabízet na internetových prodejních portálech. Přinášíme proto fotografie odcizených pohárů a žádáme o spolupráci při pátrání širokou veřejnost.

Jakékoliv poznatky mohou svědci sdělit policistům osobně na Územní odbor Kladno – služba kriminální policie a vyšetřování, nebo telefonicky na čísle 974 873 321. Samozřejmě je možné využit i bezplatnou linku 158.

Děkujeme za spolupráci.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
21. srpna 2018

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem