Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Z cizinců řídil ten středně opilý

PROSTĚJOV - Protože v ČR pobývali protiprávně, byli vyhoštěni byli všichni. 

V pondělí 17. května 2021 dvě hodiny po půlnoci kontrolovali policisté oddělení hlídkové služby v Plumlovské ulici v Prostějově osobní automobil Fiat Punto a jeho posádku. Ihned po zastavení vozidla policisté poznali, že všichni tři muži jsou pod vlivem alkoholu. Jejich podezření se u řidiče potvrdilo provedenými dechovými zkouškami, kterými změřili hodnoty 1,48 a 1,53 ‰ alkoholu v dechu. S výsledkem zkoušek padesátiletý Ukrajinec souhlasil a přiznal vypití piva, jehož množství ani čas konzumace nebyl schopen blíže specifikovat.

Protože se jednalo o cizince ze země mimo EU, byla součástí silniční kontroly i kontrola jejich dokladů. Při té policisté zjistili, že všem třem povolení k pobytu již vypršelo. Na místo byli proto přivoláni pracovníci odboru cizinecké policie, kteří si spolujezdce taktéž ukrajinské národnosti ve věku 27 a 33 let převzali. Provedenými dechovými zkouškami změřili hodnoty 2,3 ‰ alkoholu v dechu u mladšího a 1,28 ‰ alkoholu v dechu u staršího z nich. Po vystřízlivění na protialkoholní záchytné stanici byli oba spolujezdci ve správním řízení vyhoštěni ze zemí EU. Mladší z mužů za nelegální pobyt (od ukončení povolení k pobytu) v délce 111 dní na 12 měsíců. Starší za 163 dní na 15 měsíců. Padesátiletý řidič byl za 20 dní překročení povolení k pobytu vyhoštěn na dobu 12 měsíců.

Protože byl řidič pro řízení pod vlivem alkoholu podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, zůstal na rozdíl od svých krajanů „v péči“ prostějovských policistů. Ti podezřelého v rámci zrychleného zkráceného přípravného řízení už ve středu 19. května postavili před soudce Okresního soudu v Prostějově. Ten muži před opuštěním České republiky za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky uložil trest zákazu řízení a za nelegální pobyt vyhoštění.

por. Mgr. František Kořínek

20. května 2021

vytisknout  e-mailem