Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Xenonový fantom dopaden

VSETÍNSKO: Kriminalisté zadrželi pachatele série krádeží. 

Ve čtvrtek obvinil policejní komisař čtyřiadvacetiletého muže z Rožnovska z trestných činů krádež a poškození cizí věci. Muž v období od loňského října do začátku letošního května v celkem dvaceti sedmi případech odcizil z vozidel součástky za více jak milion korun. Hrozí mu až osm let vězení.

Dlouhá série krádeží součástek z motorových vozidel začala v polovině loňského října. Na parkovišti ve Valašském Meziříčí zmizely přes noc ze Škody Octavia druhé generace přední světlomety. Pachatel se dostal bez poškození zámků do vozidla, zvedl kapotu motoru a světlometů se zmocnil. Série pokračovala, ke světlometům přibyly navigace, palubní desky a jiné komponenty vnitřního vybavení, místa se měnila.

Na zjištění pachatele pracovali policisté v uniformě i kriminalisté specializovaní na tento druh trestné činnost. Ze zjištěných informací spřádali nitky, které by je dovedly ke konkrétní osobě. O spolupráci požádali kolegy ze sousedních krajů i ze Slovenska. Nikde jinde se ale takové případy nevyskytovaly.

Krádeže probíhaly v noci. Místa byla různá, jednalo se o města i malé vesnice, vše ale kolem Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm. Výhradně se jednalo o oktávky druhé generace a to před i po faceliftu. Auta mohla stát na parkovištích, na zahradách, u hotelů či rodinných domů. Vozidla byla jak firemní, tak soukromá. Nejčastěji mizela xenonová přední světla, navigace a jiné zařízení interiéru. V jednom případě pachatel auto zcela „vybílil“. To na začátku března v Rožnově pod Radhoštěm ukradl z auta přední xenonové světlomety, přední i zadní vyhřívané sedačky, ovládání klimatizace, zpětné zrcátko a z kufru notebook.

Kriminalisté intenzivně v noci i přes den zjišťovali nové informace. Ty je dovedly k závěru, že se jedná o pachatele, který se v okrese Vsetín vyzná a je s největší pravděpodobností odtud. Doskládat mozaiku jim napomohla velmi podrobná analýza zjištěných dat a informací. Že jsou na správné stopě, jim potvrdily první květnové dny. Kriminalisté zadrželi ve středu čtyřiadvacetiletého muže z Rožnovska. Při domovní prohlídce u muže našli několik odcizených součástek.

Muž se ke všem dvaceti sedmi případům přiznal. Při krádežích uplatnil svou zálibu v autech. Pořídil si nářadí a začal krást. Pracoval v noci a sám. Některé ukradené součástky využil ke zlepšení svého vlastního auta, jiné prodal přes internet zájemcům z celé republiky. Peníze střádal do budoucna.

Ve čtvrtek dopoledne muže, který dosud nebyl v křížku se zákonem, policejní komisař obvinil z trestných činů krádež a poškození cizí věci. Celkově spáchal škodu odcizením přes milion dvě stě tisíc korun a poškozením přes třicet tisíc korun. Vzhledem ke způsobené škodě mu hrozí až osm let vězení.

9. května 2016, por. Bc. Vladislav Malcharczik

 

Odkazy do noveho okna

Auto po krádeži

Auto po krádeži 

Detailní náhled

Odcizené součástky

Odcizené součástky 

Detailní náhled

Odcizené světlomety

Odcizené světlomety 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem