Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zebra se za Tebe nerozhlédne

13. kolo celorepublikového projektu proběhne v termínu od 2. do 6. září 2013 

Pokud vyslovíme slovo prázdniny, automaticky se nám vybaví představa léta, slunce, hor, cestování, moře, přírody, výletů, táborů, sportů apod. S prázdninami jsou spojené nevšední zážitky a především volný pohyb v přírodě daleko od rušných městských lokalit s hustým silničním provozem. Této běžné realitě si děti školou povinné během prázdninového období velmi rychle odvyknou a při návratu do školních lavic a všedního života mohou nastat nepříjemné situace.

Právě této skutečnosti si jsou vědomi policisté a připravují proto již tradičně na začátek školního roku pokračování dopravně preventivního projektu „Zebra se za Tebe nerozhlédne!“. V pořadí již 13. kolo celorepublikového projektu proběhne v termínu od 2. do 6. září 2013 pod vedením Ředitelství služby dopravní policie a oddělení mediální komunikace a public relations Policejního prezidia České republiky, za podpory partnerů projektu – BESIP Ministerstva dopravy ČR a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra České republiky.

Prostřednictvím projektu chce Policie České republiky široké veřejnosti a především dětem připomenout základní zásady bezpečného pohybu na pozemních komunikacích a základní principy přecházení vozovky, se zaměřením na odbourávání stále přetrvávajících mýtů o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.

V uvedeném termínu bude pozornost policistů zaměřena zejména na zvýšený dohled na rizikových přechodech pro chodce u základních škol, a to vždy v době od 07:00 do 08:00 a dále v odpoledních hodinách přibližně od 14:00 do 15:00 (v pondělí 2. 9. od 9:00 do 10:00).

Celá akce bude podpořena množstvím preventivních seminářů pořádaných na základních školách, při kterých se budou policisté zaměřovat na znalosti žáků v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Odměnou osloveným chodcům a žákům budou školní „Úkolníčky“ a reflexní bezpečnostní prvky, které dodají partneři projektu. V průběhu akce budou zajišťovány celorepublikové a regionální mediální výstupy.

Samotnou realizaci akce a dílčí aktivity projektu budou zajišťovat policisté služby dopravní policie spolu s kolegy preventivně informačních pracovišť jednotlivých krajských ředitelství policie v součinnosti s krajskými koordinátory BESIP.
 
Předmětná akce bude probíhat souběžně s běžným výkonem služby dopravní a pořádkové policie, jejichž policisté pravidelně nejen počátkem školního roku, ale i v jeho průběhu, zabezpečují opatření související se zvýšeným dohledem nad rizikovými přechody pro chodce v obcích a městech. V rámci preventivních aktivit tak budou naplňovány úkoly Resortního akčního plánu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Závěrem informací o projektu bychom rádi poukázali na skutečnost, že děti jsou častými obětmi dopravních nehod, rovněž tak součástí střetů s vozidly na přechodech pro chodce (viz statistika).

Z těchto důvodů bychom jako řidiči motorových vozidel měli brát v úvahu dětskou spontánnost a nepředvídatelnost jejich jednání a chování a dále fakt, že děti jako účastníci silničního provozu mají menší schopnost odhadovat vzdálenost a rychlost jedoucích vozidel, rovněž tak menší způsobilost předvídat nebezpečné situace.
 
 Další tiskové zprávy a informace z Krajských ředitelství policie naleznete ZDE.
 
kpt. Mgr. Renata Šanderová
oddělení mediální komunikace a PR
Policejní prezidium ČR

Praha, 29. 8. 2013 
 
 
 
 
Statistika dopravní nehodovosti:
Policie ČR - http://www.policie.cz/nehodovost.aspx
                 - http://www.policie.cz/dopravni-servis.aspx
                     
Preventivní rady:
Policie ČR - http://www.policie.cz/clanek/rady-policie-cr-a-informace-o-prevenci-143872.aspx
                 - http://www.policie.cz/clanek/zebra-se-za-tebe-nerozhledne-262841.aspx
                 - http://www.policie.cz/clanek/chodci-142811.aspx
 
BESIP - http://www.ibesip.cz/cz/chodec
          - http://www.ibesip.cz/cz/rodic/deti-na-kole/s-detmi-na-kole
          - http://www.ibesip.cz/cz/rodic/deti-ve-meste/dite-ve-meste/dite-ve-meste-chodec
          - http://www.ibesip.cz/cz/rodic/bezpecnost-deti/bezpeci-ditete-v-doprave

 

Odkazy do noveho okna

Odměny pro děti

Odměny pro děti 

Detailní náhled

Reflexní pásky

Reflexní pásky 

Detailní náhled

Reflexní přívěšek

Reflexní přívěšek 

Detailní náhled

Úkolníček

Úkolníček 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem