Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zajištění majetku za 100 milionů korun

Členové pracovního týmu KOBRA (policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování ve spolupráci s Finanční správou ČR a Finančně analytickým útvarem Ministerstva financí) zajistili majetek za 100 milionů korun. 

Kriminalisté ÚOKFK prováděli 13. a 14. dubna 2015 v Praze a Středočeském kraji úkony trestního řízení v rámci případu s krycím jménem ŽRALOK, který se týkal rozsáhlé daňové trestné činnosti. Během této akce policisté provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Dne 11. května 2015 bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (podle § 240 odst. 1, odst. 3 trestního zákoníku).

Podle závěrů kriminalistů mělo v roce 2014 docházet v rámci účelově vytvořeného řetězce obchodních společností ke krácení daně z přidané hodnoty v souvislosti s poskytováním služeb v oblasti reklamy.

V rámci prováděných úkonů se podařilo zajistit velké množství důkazního materiálu a zároveň části majetku, zejména peněžních prostředků na účtech a nemovitostí v celkové hodnotě cca 100 milionů Kč. Způsobená škoda podle závěrů kriminalistů zatím činí 24 milionů Kč s předpokladem jejího několikanásobného navýšení po vyhodnocení důkazního materiálu.

Za zmínku stojí fakt, že úkony trestního řízení byly zahájeny dne 1. dubna 2015, trestní oznámení FAÚ Ministerstva financí bylo v této věci podáno o dva dny později a vlastní realizace věci proběhla už 13. dubna 2015, tedy pouhých 13 dní po zahájení úkonů trestního řízení.

Je nutné vyzdvihnout aktivní a rozsáhlou spolupráci v rámci metody KOBRA ze strany Generálního finančního ředitelství, tak i FAÚ.


pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
18. května 2015
 

vytisknout  e-mailem