Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Evropě zadrženi „Vorové v Zakone“ klanu Kutaisi

Praha 19. června 2013 – Detektivové ÚOOZ se včera zapojili do mezinárodní akce zaměřené na špičky ruskojazyčného organizovaného zločinu. 

Zhruba v polovině roku 2011 zahájili detektivové ÚOOZ na základě předchozích vlastních poznatků trestní řízení, zabývající se dokumentováním trestné činnosti a aktivit gruzínských zločineckých struktur na našem území.
Od začátku roku 2012 pak detektivové na věci začali úzce spolupracovat s kolegy v zahraničí, především s italskou policií, neboť zjištěné skutečnosti ukazovaly, že primární trestnou činnosti, ze které sledovaný klan finančně profitoval, páchají jeho členové mimo území ČR. Podezření směřovalo na vydírání, přípravu vraždy a legalizaci výnosů z trestné činnosti.
V průběhu trestního řízení bylo zjištěno, že na území ČR se špičky sledovaného klanu nedopouštějí primární trestné činnosti a proto byly formou právní promoci předány informace justičním orgánům Itálie, která nakonec v minulých dnech vydala Evropské zatýkací rozkazy (EZR) na podstatnou část podezřelých a koordinovala mezinárodní zákrok.
Celé akce se zúčastnily policejní orgány nejen v České republice a Itálii, ale také v Maďarsku, Litvě, Francii, Belgii, Polsku, Německu a Portugalsku. Celá akce byla podpořena specialisty Europolu v oblasti výměny operativních informací. Zadrženo bylo celkem 32 osob, tzv. vorů v Zakoně, kteří byli členy gruzínského bratrstva Kutaisi.
Na území ČR byl detektivy ÚOOZ ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení včera v ranních hodinách zadržen na základě EVZ v Praze šestačtyřicetiletý muž původem z Gruzie, který je považován za jednu z nejvýše postavených osob zmíněného klanu. Následně bylo provedeno 7 domovních prohlídek a několik desítek prohlídek jiných prostor. Zajištěno bylo v přepočtu cca 2,5 milionu korun na hotovosti v různých měnách a řadu listinných materiálů důležitých pro trestní řízení.
Bližší informace k případným obviněním, právní kvalifikaci a dalšího postupu, zveřejní dnes italské policejní orgány a prokuratura v Bari.
Detektivové ÚOOZ se případem i nadále zabývají. Věc v České republice dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

vytisknout  e-mailem