Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úspěšná mezinárodní spolupráce

Policisté zdrželi pachatele loupežného přepadení ve Weidenu. 

Na základě mezinárodního pátrání vyhlášeného Německem prostřednictvím Schengenského informačního systému byli v ČR v minulém týdnu zadrženi dva čeští občané stíhaní pro závažnou loupež v organizované skupině spáchanou v září v bavorském  Weidenu.  Hledaní vnikli do domu obětí a tam za použití pohrůžky zbraní a bitím donutili oběti k vydání peněz a šperků. Útokem pachatelé obětem, osobám velmi vysokého věku,  způsobili mimo jiné i několik zlomenin. Celková škoda činí více než 11 tisíc EUR. 

Na základě požadavku německé SIRENE a pozitivních lustrací v národních databázích , odbor mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR, v roli české centrály SIRENE, obratem vyžádal zásah od  kolegů ze služby kriminální policie a vyšetřování plzeňského krajské ředitelství, kteří hledané za necelých 12 hodin úspěšně zadrželi. Osoby byly předány státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Plzni a  ten navrhl jejich vzetí do předběžné vazby. Tomuto návrhu Krajský soud v Plzni vyhověl. Nyní probíhá předávací řízení. Hledaným hrozí až 15 let odnětí svobody. 

Tento případ dokladuje efektivní fungování policejní spolupráce v rámci Schengenu. Odbor mezinárodní policejní spolupráce PP ČR v roli SIRENE řešil jen od počátku letošního roku již více než 360 zásahů na hledané zločince v ČR , pro české orgány se pak cestou Schengenského informačního systému podařilo vypátrat více než 270 osob, na které byly vydány evropské zatýkací rozkazy. Celkově pak, neboť cestou SIS a SIRENE se nepátrá jen po hledaných zločincích, bylo v letošním roce realizováno buď českými policisty nebo v zahraničí pro ně více než 8 700 zásahů na osoby a věci.

1. prosince 2015
por. David Schön
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem