Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ke společné realizaci ÚOKFK a ÚOOZ

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (UOKFK) a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) od úterních ranních hodin společně prováděli na území hlavního města Prahy a na dalších místech České republiky rozsáhlou realizaci případu, který se týkal krácení daní při dovozech kontejnerového zboží z Asie. V rámci této akce bylo nasazeno cca 300 policistů (ÚOKFK, ÚOOZ a Speciální pořádkové jednotky KŘP hl. města Prahy).  

Při realizaci došlo k zadržení 25 osob, které byly následně obviněny z různých trestných činů, dle jejich podílu na spáchané trestné činnosti (krácení daně poplatku a podobné povinné platby, účast na organizované zločinecké skupině, neoprávněné podnikání, přijetí úplatku, podplacení, zneužití pravomoci úřední osoby). Mezi obviněnými jsou občané Vietnamu a České republiky (včetně pěti příslušníků Celní správy).
 
Podle závěrů kriminalistů mělo docházet ke snižování celních poplatků a DPH tím způsobem, že nákupní ceny zboží při dovozech byly deklarovány jako výrazně nižší, než jaké ve skutečnosti měly být. Rovněž mělo docházet k vytváření falešných faktur, které měly být vystavovány na jiné společnosti, než na skutečné objednavatele.
 
Kriminalisté provedli celkem 23 domovních prohlídek a 34 prohlídek jiných prostor, při kterých byly jako důkazy zajištěny listinné dokumenty, výpočetní technika či mobilní telefony. Rovněž došlo k zajištění cca 20 milionů korun v hotovosti a bylo „zablokováno“ 63 bankovních účtů.  
 
Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze následně podal návrh na vzetí do vazby 16 obviněných osob. Ve čtvrtek vzal Obvodní soud pro Prahu 8 do vazby celkem 9 osob.
 
Způsobená škoda je prozatím vyčíslena na několik milionů korun, přičemž její výše po vyhodnocení zajištěných dokumentů pravděpodobně několikanásobně vzroste.
 
Na případu pracoval více než jeden rok společný tým kriminalistů ÚOKFK a ÚOOZ.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej                             plk. Mgr. Pavel Hanták
ÚOKFK SKPV                                               ÚOOZ SKPV
 
10. května 2013

vytisknout  e-mailem