Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková informace ÚOOZ

Praha 19. července 2011 - Akce mezinárodního společného týmu s názvem „BOLERO“ 

          Šest osob bylo zadrženo v souvislosti s vyšetřováním konaným prvním mezinárodním společným vyšetřovacím týmem detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jejich Britských kolegů z Útvaru pro boj proti vykořisťování lidí a organizovanému zločinu. Případ, kterým se pod krycím názvem „BOLERO“ zabývali detektivové ÚOOZ téměř rok, se týká organizované sítě osob, zabývajících se provozováním prostituce. Skupina měla ženy z České republiky obchodovat do Spojeného království a tam je následně nutit k prostituci a nezákonným sňatkům.
 
          Předem plánovanou operaci provedli Britští kolegové z Útvaru pro boj proti vykořisťování lidí a organizovanému zločinu v úzké spolupráci s českými orgány. V rámci společné akce, které se na místě fyzicky zúčastnili i detektivové ÚOOZ, byly na území Velké Británie ve středu 13. července 2011 zadrženy tři osoby (2 ženy a 1 muž) ve věku od 25 do 52 let. Zatýkání proběhlo v jižním Londýně a ve městě Gloucester. Další tři osoby byly ve stejné době zadrženy na základě vydaných Evropských zatýkacích rozkazů na území České republiky, konkrétně v Libereckém kraji. Jednalo se o muže ve věku od 28 do 41 let. Tyto osoby se v současné době nacházejí v předběžné vazbě. Na trestné činnosti se měly podílet jako zprostředkovatelé, „náboráři“, mladých zranitelných žen z ČR, většinou ze sociálně slabých poměrů.
 
          Všechny podezřelé osoby byly zadrženy na základě podezření z řady trestných činů včetně obchodování se ženami za účelem vykořisťování, obchodování se ženami za účelem sexuálního vykořisťování, kořistění z prostituce a trestných činů týkajících se porušování imigračních zákonů. Jeden z mužů je podezřelý také ze znásilnění.
 
          Osobám zadrženým na území ČR hrozí ve Velké Británii až čtrnáctileté tresty odnětí svobody. Jednomu ze zadržených hrozí dokonce trest doživotní.

vytisknout  e-mailem