Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie pořádá 1. mezinárodní workshop k otázce policejních specialistů

Workshopu se zúčastní významné osobnosti a členové zahraničních policejních sborů. 

Ve dnech 26. – 28. května 2015 se bude konat mezinárodní workshop s názvem „Dobrá praxe v policejní práci s minoritní skupinou Romů“, který je součástí řady vzdělávacích aktivit projektu „Zavádění policejních specialistů v oblasti policejní práce ve vztahu k minoritní skupině Romů v sociálně vyloučených lokalitách“.
 
Workshop si klade za cíl získat zahraniční zkušenosti v práci s menšinami a aplikovat je do práce české policie. Konference se zúčastní Siri Ellen Sletner, velvyslankyně Norského království v České republice, Mgr. Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Kanceláře pro lidská práva a demokratické instituce se sídlem ve Varšavě a zástupci policejních sborů z Velké Británie, Bulharska a Slovenska.
 
Projekt garantuje ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky (ŘSPP). Ředitelem projektu je plk. doc. Ing. Martin Hrinko, PhD., MBA., ředitel ŘSPP, manažerem projektu je plk. JUDr. Mgr. Václav Vlček (z ŘSPP). Cílem projektu je vzdělávání policistů - „policejních specialistů“, „styčných důstojníků“ a policejních manažerů. Záměrem je budování vzájemné důvěry mezi policií a Romy na bázi efektivní spolupráce a kvalitní komunikace. Běžnou praxí by měla být úzká spolupráce Policie České republiky s dalšími orgány státní správy a samosprávy a nevládními organizacemi při řešení problémů.
 
„Policejní specialisté“ jsou policisté sloužící v přímém výkonu služby a jsou v bezprostředním  kontaktu s občany. Jejich práci v krajích, kde se nacházejí vyloučené lokality, koordinují „styční důstojníci“, kteří podléhají metodickému vedení ŘSPP. Díky projektu se pro uvedené skupiny policistů doposud podařilo zajistit technické a oděvní vybavení. Projekt byl zahájen v loňském roce a ukončen bude v dubnu 2016 a je součástí programu CZ14 - „Spolupráce v rámci Schengenu a boj proti příhraniční a organizované trestné činnosti, včetně nezákonného obchodování s lidmi a migrace zločineckých skupin“ financovaného Norskými fondy.

 

22. května 2015

Mgr. Pavlína Bulínová
koordinátorka publicity programu CZ14
Policejní prezidium České republiky

vytisknout  e-mailem