Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní pyrotechnici varují!

I přes neustálé apelování na občany se napříč Českou republikou a stejně tak napříč různými věkovými kategoriemi v posledních několika měsících objevily případy neodborné manipulace s municí a stejně tak případ podomácku vyrobené třaskaviny.  

V našem zpravodajství jsme informovali o případu 16 letých mladíků, kteří na Uherskohradišťsku podomácku vyrobili třaskavinu, jež následně při neodborné manipulaci nečekaně vybuchla. Stejně tak jsme medializovali případy 61 letého muže z  jižních Čech a 39 letého muže z Břeclavska, kterým následkem neodborné manipulace explodovala nalezená vojenská munice. Musíme opětovně a důrazně varovat a upozornit na tuto problematiku, neboť všechny tyto případy mají jedno společné a to následky, jimiž jsou velmi vážná zranění, a to zejména zranění spojená s amputací částí rukou či částečnou amputací prstů či zranění neslučitelná se životem.

S ohledem na to, že se podobné případy objevily v období posledních několika měsíců, opakovaně apelujeme na to, aby se nikdo nepokoušel o jakoukoli neodbornou manipulaci s municí či o domácí výrobu výbušných směsí a experimenty s nimi.  Připomínáme základní pravidla při nálezu munice, výbušnin a výbušných předmětů (nebo pouhém podezření na jejich výskyt).

S uvedenými předměty nijak nemanipulujeme, zabráníme přístupu dalších osob k nim, místo nálezu vyklidíme a prostřednictvím linky 158 informujeme Policii České republiky.  Pouze policejní pyrotechnik dokáže posoudit povahu a stav nálezu a rozhodne, zdali se jedná pouze o předmět připomínající munici, nebo o skutečnou munici, výbušninu či výbušný předmět. Nezřídka dochází k případům, že nalezená munice či výbušnina není schopná převozu a musí být za odpovídajících bezpečnostních opatření zničena na místě nálezu.

20. května 2016
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem