Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pohřešované děti

Policisté ze střední a východní Evropy spojují své síly v problematice pohřešovaných dětí. 

Od 29. do 30. května 2017 se v Praze konalo pod záštitou Ministerstva vnitra ČR, Policie ČR a organizace Amber Alert Europe Salzburské fórum. Toto jednání se zabývalo možnostmi vzniku jednotného celoevropského systému včasného varování při pátrání po pohřešovaných dětech.

Akci, kterou za Policii ČR pořádal plk. Jan Rybár, zahájil náměstek policejního prezidenta pro SKPV plk. Jaroslav Vild, prezident Amber Alert Europe Frank Hoen a člen evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

Školení se především zaměřovalo na výměnu zkušeností, informací a na rychlou identifikaci rizik v případě pohřešovaných dětí. Rychlé posouzení těchto rizik je totiž klíčové pro záchranu dítěte, jehož život je v bezprostředním nebezpečí.

„Děti obecně jsou nejohroženější skupinou. Vzhledem k tomu, že jsou důvěřivé a bezbranné, stávají se snadno oběťmi nejrůznějších násilných trestných činů. Jsem velmi rád, že si můžeme vyměnit zkušenosti v této problematice a více prohloubit dosavadní skvělou spolupráci se zahraničními kolegy,“ sdělil plk. Jaroslav Vild.

Zasedání odborníků v Praze je výsledkem společného prohlášení ministrů vnitra všech devíti členských států Salzburského fóra. Ve dnech 3. a 4. listopadu 2016 devět ministrů uznalo naléhavou potřebu nových řešení a zlepšení při hledání pohřešovaných dětí, včetně lepšího využívání občanské pomoci a účinné spolupráce mezi zahraničními agenturami.

„Jedinou pomocí jsou rychlé reakce. Ty ale nejsou vždy možné, protože 37,5 % Evropanů žije v pohraničních oblastech a pátrací akce se tak často zastaví právě na vnitřních hranicích, což následně velmi komplikuje hledání ztraceného dítěte,“ uvedl Tomáš Zdechovský.

Zvláštní důraz na tuto dvoudenní událost byl věnován školení Charlieho Hedgese, odborníka z AMBER Alert Europe, což je evropská obdoba Národního koordinačního mechanismsmu pátrání po pohřešovaných dětech (tzv. „ vyhlášení dítěte v ohrožení“ v České republice) a tato organizace informace o vyhlášených dětech v ohrožení přebírá.

Ve výsledku si naši policisté se zahraničními kolegy tak prostřednictvím praktických případů stanovili kritéria, podle kterých nejlépe postupovat. Jedná se tedy o další způsob, kterým chce policie zefektivnit pátrání po pohřešovaných dětech.

30. května 2017
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní preziidum ČR

Odkazy do noveho okna

Dvoudenní mezinárodní jednání

Dvoudenní mezinárodní jednání 

Detailní náhled

Dvoudenní mezinárodní jednání

Dvoudenní mezinárodní jednání 

Detailní náhled

Dvoudenní mezinárodní jednání

Dvoudenní mezinárodní jednání 

Detailní náhled

Dvoudenní mezinárodní jednání

Dvoudenní mezinárodní jednání 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem