Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podvodný e-mail Vám může zavirovat počítač

Policie ČR opakovaně varuje občany na stoupající počet podvodných e-mailů, které jsou rozesílány prostřednictvím e-mailových schránek. 

V posledních dnech Policie ČR zaznamenala zvýšený počet případů, ve kterých dochází k šíření škodlivého počítačového kódu v přílohách e-mailových zpráv. E-maily jsou rozesílány z různých internetových domén, kdy jedním z nejčastěji se vyskytujících názvů
e-mailů odesílatele je název složený z uživatelského jména „debt“.

Předmět zprávy obsahuje text, který se snaží vzbudit u příjemce zdání existence nějakého dluhu, který příjemce někde má a upozorňuje jej současně na nutnost včasného uhrazení pohledávky do určitého termínu. Součástí e-mailu je příloha – soubor s příponou „.zip“. V příloze je spustitelný „.exe“ soubor, který obsahuje virovou nákazu. Po jeho otevření dojde k napadení počítače a nainstalování škodlivého kódu, v tomto případě se jedná o tzv. "trojského koně".

Policie ČR proto důrazně varuje občany před otevíráním příloh neznámých e-mailů. Takový e-mail lze označit z bezpečnostního hlediska počítačového systému jako vysoce rizikový.

Z dosavadních poznatků a oznámení můžeme konstatovat, že e-mail je šířen jako tzv. spam, jehož cílem není skutečné upozornění na dluh, ale jedná se o snahu manipulace uživatele k tomu, aby otevřel přílohu, a tím k infikování počítače škodlivým kódem. Takovéto napadení počítače je pak předstupeň dalšího možného zneužití počítačového zařízení.

V případě, že se uživatelé setkali s tímto e-mailem, doporučujeme antivirovou kontrolu celého počítačového zařízení.

 

26. června 2014
pplk. Mgr. Petra Strašilová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
 

vytisknout  e-mailem