Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Padělky litevských dokladů v České republice

31. května 2016 – Detektivové ÚOOZ rozkryli obchod s padělanými doklady. 

Na případu s krycím názvem TURMAN začali pracovat detektivové ÚOOZ SKPV před dvěma lety, kdy získali operativní informace o činnosti organizované skupiny, jejíž členové měli z České republiky organizovat a zajišťovat padělání, pozměňování a následnou distribuci litevských cestovních dokladů, občanských a řidičských průkazů.

Objednavateli padělaných dokladů byli zpravidla cizinci z třetích zemí, kteří nesplňují podmínky pro udělení pobytu na území Evropské unie. Hotové padělky byly z Litevské republiky dopravovány prostřednictvím kurýrů či přepravních služeb do České republiky, kde byly dále distribuovány koncovým uživatelům nebo dalším prostředníkům žijícím v České republice či v jiných státech EU.

K samotné realizaci případu bylo přistoupeno 18. května 2016. Ve spolupráci se Službou cizinecké policie a Útvarem rychlého nasazení byly na území Prahy, Plzně, Opavy, České Lípy, Kralup nad Vltavou a Lužce nad Vltavou zadrženy podezřelé osoby ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Následně vyšetřovatel ÚOOZ obvinil 10 podezřelých ve věku od 28 do 46 let z padělání a pozměnění veřejné listiny a napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. Pět obviněných ukrajinské státní příslušnosti, kteří se trestné činnosti měli dopustit jako členové organizované skupiny, bylo rozhodnutím příslušného soudu vzato do vazby. V případě prokázání viny hrozí obviněným podle konkrétního podílu na trestné činnosti v horní hranici tresty odnětí svobody až na 10 let.

V souvislosti s uvedenou realizací bylo dále zajištěno také 7 osob cizí státní příslušnosti, které na území ČR pobývaly nelegálně. Tyto se prokazovaly padělanými litevskými doklady, které měly být obstarány trestně stíhanou organizovanou skupinou. Jejich nelegální pobyt na našem území a držení padělaných dokladů řeší věcně a místně příslušná oddělení cizinecké policie.

Případem se detektivové ÚOOZ i nadále zabývají. Věc dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 10.

 

plk. Mgr. Pavel Hanták

tiskový mluvčí ÚOOZ SKPV

vytisknout  e-mailem