Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ostří hoši z Polabské nížiny

Praha 23. listopadu 2012 – Při akci ÚOOZ s krycím názvem TRIX skončila v poutech zásahové jednotky začátkem listopadu pětice mužů z Pardubicka, podezřelá z rozsáhlé násilné a majetkové trestné činnosti. Tři obvinění jsou ve vazbě.  

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se od začátku letošního roku zabývají aktivitami pěti mužů z Pardubicka ve věku od 30 do 34 let. Při své činnosti měla tato pětice využívat i dovedností a zkušeností z bojových sportů.
 
Nechtějte nás naštvat!
 
Jak se ukazuje, muži si v regionu dlouhá léta budovali pověst ostrých hochů, kterým rozhodně není radno odporovat. Násilné a majetkové trestné činnosti se měli dva bratři a jejich kumpáni dopouštět minimálně od roku 2003 a doma shromažďovali hotový zbraňový arzenál. „Na triku“ mají mít i zapálená auta nepohodlných policistů. Tajit se ve svém okolí neměli údajně ani tím, co konkrétně již mají za sebou.
Své oběti si měli cíleně vybírat především mezi majetnými spoluobčany. Scénář pak byl obdobný – vymáhání fiktivních i skutečných pohledávek. Pokud oběť neměla finanční hotovost, mohla se „vykoupit“ i bytem či autem.
 
Výhrůžky byly jen začátek
 
Když oběť neudělala přesně to, co se po ní chtělo - tedy nezaplatila, měly podle obvinění přijít na řadu výhrůžky a zastrašování. Ty směřovaly nejen k osobě oběti ale i k jeho blízkým. Pokud ani to nezabralo, měli obvinění přistoupit k ostřejším metodám. Poškozený se tak mohl dočkat fyzického napadení i ničení svého majetku.
Celková částka, o kterou mohli muži své oběti připravit je předmětem dalšího šetření. Například jen v jednom jediném případě se podle detektivů však vyšplhala požadovaná suma až za hranici pět milionů korun v hotovosti nebo přepsání dvou bytů.
Svým požadavkům pak měli obvinění dodávat vážnost nejen střelnými zbraněmi a granáty. V ohni totiž skončilo osm motorových vozidel včetně dvou soukromých aut užívaných policisty, kteří se v minulosti jako kriminalisté zabývali rozkrýváním trestné činnosti, ve které obvinění figurovali jako podezřelé osoby.  
 
Domácí zbrojnice
 
V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, které proběhly za účasti podezřelých, byly nalezeny a zajištěny nelegálně držené střelné zbraně jako pistole a samopaly, speciální vojenská munice - delaborované granáty, pistole na světlice, černé kukly a pouta.
 
Slušná sbírka obvinění
 
Pětice zadržených mužů si v různých kombinacích vyslechla obvinění z vydírání, loupeže, poškozování cizí věci a výtržnictví, za což jim podle konkrétního podílu na trestné činnosti hrozí v případě prokázání viny až dvanáctileté tresty odnětí svobody.
Výčet však nemusí být konečný. V současné době probíhají úkony trestního řízení, v rámci kterých dochází k rozkrývání další možné trestné činnosti obviněných. Detektivové tak nevylučují, že se rozšíří jak trestní stíhání obviněných o další skutky, tak i pro další trestnou činnost včetně nedovoleného ozbrojování.
Tři obviněné poslal soudce Okresního soudu v Hradci Králové do vazby. Věc je dozorována Krajským státním zastupitelstvím Hradec Králové. 

vytisknout  e-mailem