Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění z obchodování s lidmi

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ve spolupráci s policisty z Velké Británie v uplynulých dnech obvinili dva muže z trestného činu obchodování s lidmi. 

Podle našich závěrů od roku 2012 nabízely obviněné osoby v České republice a na Slovensku dobře placenou práci ve Velké Británii. Nejméně ve čtyřech případech měly sjednat a následně letecky dopravit za „kanál“ několik mladších mužů ze „sociálně slabého prostředí“. Po příletu (na letiště v Londýně nebo Bristolu) byli muži dopraveni do Cardiffu ve Walesu. A právě zde mělo docházet k jejich pracovnímu vykořisťování. Muži měli být nuceni pracovat zpravidla pod jinou totožností ve více zaměstnáních najednou. Jednalo se např. o úklidové práce v administrativních centrech či pracovních halách, čištění autobusů hromadné dopravy a také o práci v mrazírnách či pekárně. K práci, za kterou dostávali jen minimální částky, měli být nuceni pod pohrůžkami násilí nebo dokonce násilím samotným (např. ranami pěstmi do hlavy a do celého těla).
  
Obvinění měli trestnou činností získat více než 500 tisíc korun. Celková výše však bude vyčíslena v průběhu probíhajícího vyšetřování.
  
Během domovních prohlídek v České republice a ve Velké Británii byly identifikovány bankovní účty, na kterých by měly být uloženy peníze pocházející z práce vykořisťovaných osob. Rovněž došlo k zajištění luxusních motorových vozidel Audi Q7, Audi A7 a dalších cenností. O těchto zajištěných hodnotách se bude rozhodovat v dalším řízení.
    
Dva občané České republiky ve věku 43 a 49 let byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi. Starší z nich navíc čelí trestnímu stíhání pro trestný čin sexuálního nátlaku, kterého se měl dopustit ve Velké Británii vůči jedné z obětí, zneužívaje jak její závislosti na své osobě, tak i strachu z potrestání. Osobu zadrženou v České republice vzal soud do vazby, druhý obviněný byl soudem ve Velké Británii propuštěn na kauci (v souvislosti s dalším trestním řízením vedeným ve Velké Británii).
    
Kriminalisté NCOZ na případu s krycím názvem „Blue Mexico“ spolupracovali s kolegy ze South Wales Police, Krajským státním zastupitelstvím v Hradci Králové a Královskou prokuraturou pro Anglii a Wales. Prověřování bylo vedeno za účasti Europolu a Eurojustu. Tyto instituce uvedený případ podpořily logisticky a nemalou měrou se podílely na úspěšné realizaci.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
3. dubna 2017

vytisknout  e-mailem