Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Místo činu – odpočívadlo na D5

Praha 20. února 2013 – Koncem minulého týdne spustil ÚOOZ akci s krycím názvem RELAX. V policejních poutech skončilo osm podezřelých mužů z Kladna. 

Do hledáčku specialistů na potírání obchodu s lidmi z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV se dostali muži z Kladna koncem roku 2011. Už prvotní operativní informace dávaly tušit, že detektivové mají před sebou skupinu osob, zabývající se koordinovanou činností, která by mohla svým jednáním naplnit skutkovou podstatu několika trestných činů.
 
Skupina ve věku od 22 do 47 let měla svou nezpochybnitelnou autoritu v muži (43). Všichni, dnes již obvinění, jsou občany České republiky s trvalým bydlištěm v Kladně. Za místo svého „podnikání“ si zvolili dálniční odpočívadlo na pátém kilometru dálnice D5 ve směru z Prahy na Plzeň. Tam měli pravidelně svážet ženy a dívky za účelem poskytování sexuálních služeb za úplatu. Zde mělo prostituci průběžně provozovat 12 až 15 žen, kdy průměrný výdělek každé z nich se zpravidla pohyboval kolem 4 tisíc korun. Takzvané „vlastní“ prostitutky musely odvádět svému pasákovi celý výdělek, ty, kterým byla činnost na zabraném teritoriu pouze umožněna, odváděly obviněným zpravidla tisícikorunový denní poplatek.
 
Obvinění, kteří jsou navzájem v příbuzenském vztahu, měli za účelem kořistění z prostituce vykonávané dívkami ve věku od 17 do 46 let prakticky ovládnout teritorium odpočívadla, kde až na výjimky nepřipustili přítomnost jiných než „vlastních“ prostitutek. Ač každý z obviněných si tzv. „jel na vlastní triko“ měli pod vedením vůdčí osoby spolupracovat na vytvoření systému dělby činností směřující k dohledu nad výkonem prostituce s minimalizací rizika odhalení. Koordinovaně spolupracovali při zajišťování odvozu a svozu žen na místo, vzájemně se informovali o probíhajících policejních kontrolách, o situaci a stavu možných zákazníků a vzájemně si vypomáhali při vybírání peněz od prostitutek za poskytnuté sexuální služby. Pro dívky a ženy, pocházející z nízkých sociálních a vzdělanostních vrstev, zcela odkázané na obviněné, měli zajišťovat pokrytí jejich základních potřeb, jako je ubytování či strava. V některých případech měli obvinění používat vůči ženám fyzické násilí, vyhrožování či jiné formy nátlaku.
 
Na celém případu i samotné detektivy zarazil především fakt, že obvinění měli „své“ dívky v několika případech koupit přímo od jejich rodin. Za částku 200 EURO tak měl například jeden otec prodat v roce 2010 obviněným svou, tehdy ani ne osmnáctiletou, dceru. Pravidelně (týdně) pak měl ovšem inkasovat i část výdělku, který dívka odevzdávala obviněným. Jednat se mělo zhruba o částku 100 EURO.
 
V celém tomto případu padla obvinění z obchodování s lidmi, kuplířství a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě prokázání viny hrozí obviněným podle konkrétního podílu na trestné činnosti tresty odnětí svobody až na dvanáct let. Pět osob obviněných z obchodování s lidmi je stíháno vazebně. Trojice mužů obviněná z kuplířství je stíhána na svobodě.
V rámci samotné realizace byly provedeny 4 domovní prohlídky a 4 prohlídky jiných prostor a pozemků. Zajištěny byly listinné a věcné materiály, finanční hotovost či mobilní telefony. Zajištěno bylo také osobní motorové vozidlo v hodnotě přes půl milionu korun.
Při následném výslechu obětí detektivové spolupracovali se zástupci nevládní organizace poskytující pomoc obětem těchto trestných činů.
Na celém případu detektivové ÚOOZ dále usilovně pracují.
Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Praze.

vytisknout  e-mailem